Transfere gerek yok

Samet Çayır 23 Ocak 2019 Çarşamba, 15:09

Fenerbahçe maçının ilk yarısı sona erdiğinde Teksas tribününün yukarı kısmından sert, tok bir ses yükseldi: "Yönetim uyuma transfer yapsana!.."

Evet, son günlerde Bursa'da oldukça popüler olan 'tahta' kelimesinden de anlaşılacağı üzere taraftar önce transfer tahtasının açılmasını, ardından da kadroya yeni isimlerin dahil edilmesini istiyor. Tabii taraftar bunu düşünebilir, para verip aldığı biletin karşılığında sahada daha kaliteli oyuncular görmek isteyebilir, hakkıdır da...

GARANTİSİ YOK
Fakat işin gerçeği çok farklı ve bir o kadar da tehlikeli. Diyelim ki yönetim gerekli gecikmiş ödemeleri yaptı ve transfer tahtası açıldı. Bu gelecek futbolcular doğru analiz edilip alınabilecek mi? Yoksa Saivet transferi gibi ezbere mi olacak? Bunu garantisi var mı? Hiç yok.

Diyelim ki doğru transferler yapıldı, yeni oyuncular takıma çok iyi uyum sağladı. Peki ödemeleri gecikmeli yapılan mevcut futbolcular, geçen sezon Moussa Sow transferinde olduğu gibi tabiri caizse 'Hayırdır?' diye sormayacak mı? Yönetim ve teknik heyet, eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa, takımın bir anda tepetaklak olacağının bilincinde mi? Bunlar iyi analiz edilmezse, telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

Bursaspor ligin ilk yarısında 18 takım arasında güçlü fiziğiyle birçok rakibine avantaj sağlayan ve belirli bir oyun kimliği olan 5-6 takımdan biriydi. Fenerbahçe maçında gördük ki hâlâ da öyle. Çünkü girdiği pozisyonlar ligin ilk yarısında girdiği pozisyonların çok benzeri. Yani bu takım, belirli bir organizasyon dahilinde oynuyor, hücumları spontane gelişmiyor. Bunu biraz çeşitlendirebildiği takdirde ilk yarıya göre daha çok puan toplayacaktır.

KÜME DÜŞME KORKUSU TAMAMEN PSİKOLOJİK
Gelelim küme düşme tehlikesine... Camia, iki sezondur bu sıkıntıyı yaşadığı için ister istemez taraftarın gözü son 3 sıra ile Bursaspor arasındaki puan farkına kayıyor. Ama bence bu tamamen 2 sezonun getirdiği psikolojiden kaynaklanıyor. Oyun kalitesini bir kenara bırakalım, bu takımın kadrosunu küme düşme adaylarıyla kıyaslayalım:

Bu savunma hattı kalite olarak Çaykur Rizespor'dan kötü mü? - Hayır.
Bu kadro genel olarak Erzurumspor'dan kötü mü? - Hayır.
Fenerbahçe'de Badji gibi bir orta saha var mı? - Hayır.
Akhisarspor'un kadro kalitesi Bursaspor'dan iyi mi? - Hayır.

Öyleyse herkes küme düşme tehlikesini bir kenara bırakmalı. Ankaragücü'nün üzücü durumundan mütevellit geçen sezonki Karabükspor'a dönüşme ihtimali olduğunu göz önünde bulundurursak, bu takım hem bu oyun kalitesi hem de bu fizik gücüyle asla küme düşme korkusu yaşamayacaktır. İlk 5'e girme ihtimali de transfer yapılsa bile çok ama çok zor. Türkiye Kupası'nda da yarışmıyor. Öyleyse maceraya gerek yok.

Bazı riskleri de göz önünde bulundurarak transfer tahtası açılsa bile maliyetli bir devre arası transferine gerek yok. Tabii derinlemesine araştırılmış, çok düşük maliyetli ve gelecek vadeden bir futbolcu olursa, o zaman kabul edilebilir. Ancak onun dışında yüksek maliyetli futbolcu büyük risk olacaktır.

UMUT NAYİR'İN BONSERVİSİ ALINMALI
Sakho sakatlandığından beri Samet hocanın forma verdiği Umut Nayir, Fenerbahçe karşısında oldukça iyiydi. Bakmayın gol atamadığına; Skrtel ve Sadık'ı canından bezdirdi. Topsuz alanda doğru koşular yaptı. Zaten iyi santrfor, çok pozisyona girer. Umut da bir büyük maçta bunu kanıtladı. Samet hoca üzerine giderse önümüzdeki sezon adından çok daha fazla söz ettirecektir. Devre arası transfer döneminde para saçmayı düşünmek yerine Umut'un bonservisini almak için Beşiktaş'la masaya oturulmalı.