Kendini pasifize etmek

Samet Çayır 17 Aralık 2017 Pazar, 01:00

Ligin ilk 15 haftasına baktığımız zaman Bursaspor'un bu oyun kalitesiyle Trabzon'dan puanla dönmesi sürpriz olacaktı elbette Bir de Badu, Jorquera, Aziz Behich, Kembo gibi eksiklerle bunu başarmak, çok ekstra bir iş olurdu. Ya önde basıp Trabzon'u şaşırtacaktı, ya da arkadali 5'liyle kapalı oynayıp her zamanki gibi kontrayla gol arayacaktı Le Guen. Nitekim ikincisini tercih etti ancak tutmadı. Fakat yine de takımın özellikle 2. yarıda ortaya karakter koyduğunu belirtmek gerek. Bu da oyuncuların Le Guen'e duyduğu saygıyı gösterir.

PABLO'YU YARI 'ÇAPA' YAPMAK = KENDİ AYAĞINA SIKMAK

Dengeli geçen ve pozisyon üretkenliği fazla olmayan mücadelelerde kilidi yıldız ayaklar açar. Nitekim bu maçta da öyle oldu, Yusuf Yazıcı Harun'u gafil avladı ve kumaşını gösterdi. Zaten golden sonra maç oldukça tempolu geçtiği için pozisyonlar da art arda geldi. Burada Bursaspor'un belki de tek kaliteli ayağı olan Batalla'nın ön plana çıkması gerekiyordu; ancak top rakipteyken neredeyse 'çapa' rolüne bürününce, (bunu yarı çapa olarak da tanımlayabiliriz) hücumda topla buluşsa bile o enerjisi kalmadı doğal olarak. Pablo'yu bu şekilde kullanmak, zaten kalite sıkıntısı yaşayan takımın hücumdaki sorununu iyice çoğaltıyor. Hoca belki ileride Delarge'ı tek bırakıp, Stancu'nun yerine Faty'yi oynatsaydı, Pablo'yu da 10 numara pozisyonuna çekip özgürlüğüne kavuştursaydı, her şey farklı olabilirdi. Ya da en kötü ihtimalle Furkan'la yerini değiştirebilirdi; ancak yapmadı. Le Guen hoca bu sorunu çözmeli.

ACİL BUTONU

Tabii mağlubiyetin tek sebebi Batalla'nın üzerinden takımın hücum gücünün pasifize edilmesi değildi elbet. Yusuf Erdoğan'ın etkisiz eleman rolüne bürünmesi, Barış'ın orta yapma konusundaki olumsuz istikrarını sürdürmesi, Furkan-Pablo pas bağlantısının iyi kullanılamaması da önemli bir etken. Takımın kadro kalitesini arttırmak da şart. Nitekim Le Guen, maç sonunda takıma 3-4 tane transfer gerektiğini söyledi. Ne iyi söyledi, zira devre arası transfer dönemi Bursaspor için adeta 'acil butonu' niteliğinde. Her ne kadar 24 puan iyi bir puan olsa da, oynanan oyun taraftarı mutlu etmiyor. Maddi kaynaklar el veril mi bilinmez; ancak bu transferler gerçekleşirse Paul Le Guen'i daha net değerlendirebiliriz. Şimdi öncelikli hedef, Gençlerbirliği maçından 3 puan almak olmalı. Sezonun hedefi ise kesinlikle Ziraat Türkiye Kupası'nı kazanarak veya final oynayarak, UEFA Avrupa Ligi bileti almak olmalı.

Maçın iyisi: Yusuf Yazıcı

Maçın kötüsü: Yusuf Erdoğan