Uyku apnesi kalp krizine sebep oluyor!

Uyku apnesinin son yıllarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Köylü, bu hastalığın tedavi edilmediğinde kalp krizine sebep olabileceğini söyledi.

SAĞLIK, 13 Ocak 2020 Pazartesi, 10:29
Uyku apnesi kalp krizine sebep oluyor!

Uykunun sağlıklı bir hayat için en önemli faktörlerin başında geldiğini ifade eden VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Köylü, "Yeterince uyumayan, gece boyunca uykusu bölünen biri depresif ruh haline bürünür. Sabahları yorgun uyanmak, konsantrasyon bozukluğu, cinsel isteksizlik, unutkanlık ve baş ağrısı gibi belirtiler uyku apnesine işaret eder. Uyku apnesi, uyku esnasında oksijen seviyesinin düşmesi sonucu üst solumun yollarının tamamen veya kısmen daralmasıyla ortaya çıkar. 30-60 yaş gruplarında sıklıkla ortaya çıkan uyku apnesi, genel olarak erkeklerde yüzde 4, kadınlarda ise yüzde 2 oranında görülebilir. Fazla kilo ve vücut kitle indeksinin üzerindeki oranlar uyku apnesi riskini arttırdığı gibi kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere farklı hastalıkları da tetikleyebilir. Alkol ve sigara kullanımı, sakinleştirici ilaçlar, KOAH, tansiyon ve psikiyatrik bozukluklar ile nörolojik rahatsızlıkları olan bireyler de risk grubu içerisinde yer alır" dedi. 

Bu rahatsızlıklardan birine sahip olan hastalarda uyku apnesi durumunun araştırılması gerektiğini belirten Dr. Ramazan Köylü, tedavi sürecinin ise çok kolay olduğunu vurguladı. Tedavi sürecinde kulak burun boğaz ve nöroloji ile birlikte çalışıldığını belirten Dr. Köylü, "Gerekli tetkikler yapılıp teşhis konulduktan sonra hasta hastane içerisinde yer alan uyku laboratuvarında doğal uyku ortamında, üzerine takılacak cihazla bir gece uyutulur. Uyku ve solunum düzeni gözlemlenerek kontrol altına alınmaya çalışılır. Son yıllarda uzun yol şoförleri ve yeni ehliyet alacak bazı gruplardan da uyku apnesi klinik testi talep edilmekle birlikte, bu hastalığın yol açabileceği kazalara da tedbir alınma yönünde adımlar atılıyor" şeklinde konuştu. 

BURSASPOR
Bursasporlu futbolcular pes etmiyor
Bursaspor'da Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıkları bugün yapılan antrenmanla devam etti. Yeşil-be...
GÜNDEM
Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler He...
EĞİTİM
1 Nisan Pazartesi günü okullar tatil edildi
Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla okulların 1 Nisan Pa...
BURSA
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi! Emekli maaşları yeniden masaya yatırılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart'taki yerel seçim süreciyle ilgili Bursa'da düzenlenen mitingde önem...
GÜNDEM
Sosyal medya fenomeni Talu çifti kuaförlerini de dolandırdı
Yakın çevrelerini 150 milyon lira dolandırdığı iddia edilen sosyal medyada fenomeni Kıvanç ve eşi...
BURSA
Başkan Aktaş, "Ana Kucakları sayısını 100'e çıkartacağız"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmete aldıkları 32 ana kucağında 4 bine yakın ç...