Türkiye'de 2 milyon kişi sedef hastası

Dünyada 125 milyon sedef hastası bulunduğunu ifade eden Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bursa Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Tuğrul Mert Kıvanç, Türkiye'de bu sayının 2 milyon 400 bin olduğunu söyledi.

SAĞLIK, 27 Ağustos 2018 Pazartesi, 11:42
Türkiye'de 2 milyon kişi sedef hastası

Sedef hastalığının sadece ciltle alakalı değil, aslında bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğunu ifade eden Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bursa Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Tuğrul Mert Kıvanç, "Vücudumuz deriyi yabancı görerek saldırır. Sedef ciltten çıkıp eklem tutumu yapabilir. Cilt, eklem, tırnak ve gözlere de vurabilir. Biz romotolog olarak diğer oto ümmin hastalıklarla alakalı olduğu için sedef bizi ayrıca ilgilendirir. Diğer sistemik hastalıklarla bağlantısı olması da son 10 senede ispatlanmıştır. Bilhassa metebolik sendrom, kanser ve kalp hastalıkları gibi hastalıklara eşlik eder. Eskiden sedef hastalığını sadece cildiye ve dermotoloji uzmanları görüyordu. Romatizma kısmı da romotologtan ibaretti. Ama artık bahsettiğim sistemik hastalıklardan dolayı sedef bir ekip çalışması haline geldi" diye konuştu. 
Kıvanç, "Esas bağışıklık sistemi hastalığı olduğu için immün sistemini etkileyebilecek, dermotolog ve romotolog ile koordine edilen bir tedavi seçimidir. Dünyada 125 milyon sedef hastası vardır. Türkiye'de ise 2 milyon 400 bin kişi bu dertten muzdarip. Cildin yanı sıra ekleme gelince, sedef romatizması bizim ilgi alanımıza giriyor. Sedef romatizması 5 tiptir. Neredeyse vücudun her yerini vurabilir. Küçük ve büyük eklemleri etkiler. Ayrıca iltihaplı romatizma da olabilir. Tabii bel ve omurgada iltihaplı romatizma benzeri şablon da olabilir. Romatem olarak bizde hem romotoloji, hem fizik tedavi, hem dermotoloji gibi branşlar bir aradadır. Tam zamanlı hekimlerle de çok daha fazla hizmet verebiliyoruz" şeklinde konuştu. 

BURSA
Karacabey Boğazı'nda deniz suyu kalitesi artacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin BUSKİ marifetiyle Karacabey Boğazı'ndaki su kalitesinin artırılma...
DÜNYA
Mescid-i Aksa'da cuma namazında 125 bin Müslüman saf tuttu
İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdürürken, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistinli...
SPOR
Süper Lig'de 31. haftanın hakemleri açıklandı
Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler açıklandı.
BURSA
Mudanya sporda da öncü olacak
Cumhur İttifakı AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer, ilçeye kazandıracakları tes...
BURSA
Bursa'daki villada dehşet! Bir kişi öldü, yaralı bahçıvan alevler içinde kaldı
Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki İnkaya Mahallesi'nde bir villada yangın ve patlama yaşandı. Bir ...
BURSA
AK Parti ve CHP adayları iftarında bir araya geldi
Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı ...