Teknoloji sağlığınızı bozmasın

Teknolojik ürünler ve onlara olan bağımlılık, masabaşı işlerde uzun süre başın öne eğik çalışmak boynun düzleşmesine sebep oluyor. 

SAĞLIK, 18 Eylül 2017 Pazartesi, 09:38
Teknoloji sağlığınızı bozmasın

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, son zamanlarda çok fazla karşılaşılan boynun doğal kavisini kaybederek düzleşmesinin hatta ilerleyen durumlarda ters açılanmasının özellikle genç nüfusu tehdit ettiğini söyledi. Normalde 'C' harfi şeklinde olan boynun zamanla düz bir çizgi şeklini aldığını ve hatta ters açılandığını belirten Şahabettinoğlu, "Boyun düzleşmesi zamanla ciddi bir sorun oluyor. Bu düzleşme bir günde olmamaktadır. Boyun ağrısı, boyun-omuz bölgesinin tutukluluğunun yavaş yavaş ilerlemesi, kasların spazma girdikçe omurgayı sürekli olarak arkaya doğru germektedir. Boyun düzleşince beyne giden damarlardan arkadaki ikisi de gerilir ve beyne yeterince kan gidemez. O zaman da boyun-baş ağrılarına baş dönmesi, kulak çınlaması, bulantı, unutkanlık, dengesizik, aşırı alınganlık, konsantrasyon bozukluğu ve kronik yorgunluk şikayetleri ilave ediliyor" dedi.
Boyun düzleşmesinin oluşmaması için öncelikle stres ve üzüntülerden mümkün olduğunca uzak durmak gerektiğini tavsiye eden Dr. Şahabettinoğlu, "Günlük hayatta maalesef bunun çok mümkün olmadığını biliyoruz. O yüzden tedavi sırasında öğrettiğimiz ve her gün yapmalarını istediğimiz koruyucu egzersizler var. Bunlar yapması kolay, basit ama boyun-omuz-sırt kaslarını güçlendiren etkili hareketlerdir. Ayrıca en önemlisi gün içerisindeki aktivitelerde doğru davranmayı öğrenmektir. Yine gereken vakalarda psikologlardan stres yönetimi öğrenilmelidir" şeklinde konuştu.
Hangi aşamada olursa olsun öncelikle hastaya hastalığı ile ilgili ayrıntılı bilgi vermek ve hastalıktan korunma yollarını iyi anlatarak farkındalık oluşturmak öncelikli diyen Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Manuel Terapi (elle tedavi) ile boyun düzleşmesi tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Haftada 2 kez uygulanan ve 2-8 seans sürebilen bu tedavide boyun bölgesine ellerle birtakım germe, bastırma, döndürme teknikleri uygulanıyor. Ayrıca tedavi sırasında hastanın ağır kaldırmaması, aşağı doğru kısa süreler dışında bakmaması, klimalardan kendini uzak tutması, geniş omuzlu atletler giyilmesi, ense bölgesi kapalı kıyafetlerin tercih edilmesi ve stresle baş etme metotlarının öğrenilmesi öneriliyor" diye ifade etti.

BURSA
AK Parti ve CHP adayları iftarında bir araya geldi
Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı ...
GÜNDEM
Cübbeli Ahmet'ten olay sözler: 'Bu iki partiye oy vermek caiz değil'
Türkiye 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere kilitlenirken, son günlerde İsmailağa Cemaat...
BURSA
Başkan Aktaş: "Biz gençlerimize güveniyoruz"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu dönemde olduğu gibi yeni dönemde de gençlerin ...
BURSA
DOSAB ve DOSABSİAD geleneksel iftar programında bir araya geldi
DOSAB ve DOSABSİAD tarafından bu yıl da gerçekleştirilen geleneksel iftar yemeği programında bölg...
BURSA
Bursa'da arkadaşıyla konuşurken daldı, dükkana girdi
Bursa'da motosikletin üstünde arkadaşıyla konuşan vatandaş, elini gaz pedalında unutunca dükkana ...
EĞİTİM
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya sıralamalarında ilk 400'de y...