Sürekli yorgunsanız ve vücut ağrınız varsa dikkat!

Kireçlenmeden sonra en sık görülen hastalık olan Fibromyalji'nin belirtilerini biliyor musunuz?

SAĞLIK, 10 Şubat 2018 Cumartesi, 12:39
Sürekli yorgunsanız ve vücut ağrınız varsa dikkat!

Yaygın vücut ağrısı, yorgunluk ve uyku bozukluğu ile kendini gösteren fibromyalji, kireçlenmeden sonra en sık karşılaşılan romatizmal hastalıkların başında geliyor. Hastalığa kimi durumlarda depresyonun eşlik ettiğini belirten uzmanlar, hastanın bilgilendirilmesinin önemine işaret ediyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aydın Ender Süzer, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.

Sabah yorgunluğu ve depresyon görülebilir

Fibromyalji, başlangıçta kas ve bağ dokudaki yangıdan kaynaklandığı düşünülmüş, daha sonra yapılan incelemelerde saptanan en önemli bulgunun inflamasyon değil hipoksi (dokuda oksijen azlığı) olduğu görülmüştür. Fibromyaljide en temel belirti yaygın vücut ağrısıdır. Ağrı daha çok boyun, omuz, kalça ve uyluk gibi bölgelerde görülmesine rağmen el ve ayaklarda da hissedilebilir. Hastalar eklem şişliğinden (sübjektif şişlik) yakınabilir ancak hekimce gözlenen objektif bulgu yoktur. Yorgunluk, geceleri sık uyanma veya uykuya dalmakta zorluk şeklinde uyku kalitesinde bozukluklar görülebilir. Sabah yorgunluğu şiddetli olabilir, sabah tutukluğu yaygındır. Kısa süreli hafıza kayıpları ve konsantrasyon bozuklukları görülebilir. Denge kaybı, ağız ve göz kuruluğu, ellerde renk değişikliği sıklıkla görülebilir. Depresyon eşlik edebilir.

Kişiye özel tedavi planlanıyor

Günümüzde fibromyalji tedavisinde amacın semptomları azaltarak hasta için en iyi fonksiyonel durumun sağlanması olduğunu belirten Dr. Aydın Ender Süzer, "Tedavide altın bir standart bulunmamakta ve kişiye özel olarak planlanmaktadır. Fibromyaljinin iyi ve kötü günlerinin olduğu; tedavinin semptomları iyileştirebileceği fakat tamamen yok olmayabileceği anlatmak hastalara yardımcı olur. Kişinin stresinin azalmasının ve egzersizin önemi net şekilde anlatılmalıdır" dedi.

Davranış sorunları düzeltilmeli

Hastanın yeterince bilgilendirilmesi kişinin tedaviye uyumunu arttırıyor. Hastanın düzenli bir yaşam sürmesi, rahat yatak, düzenli egzersiz yapması, sigaranın bırakılması, alkol ve kafein alınmaması öneriliyor. Bu hastalıkla mücadelede egzersizin de rolü büyük. Sakatlıkları önlemek ve ağrıyı tetiklememek için egzersizler düşük yoğunlukta başlanmalı ve yavaş yavaş arttırılmalıdır.

Kaynak : kadinvekadin.net

BURSA
Uludağ Elektrik'ten çocuklara anlamlı 23 Nisan kutlaması
Gerçekleştirdiği çalışmalarla geleceğe katkıda bulunan Uludağ Elektrik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik...
BURSA
Bursa Büyükşehir Meclisi'nde söz hakkı çocukların
Bursa Kent Konseyi Çocuk Meclisi öncülüğünde 17 ilçeden gelen çocuklar, Büyükşehir Belediye Başka...
BURSA
Bursa'da yardımsever hırsız kapıları açık unutulan otomobili düz kontak yaparak çaldı
Bursa'da bir şüpheli otoparkta yokladığı bir aracın kapısını açık görünce etrafında volta atmaya ...
BURSA
Minik Yeşilova'lılar 23 Nisan'ı coşkuyla kutladı
Yeşilova Grubu çalışan çocukları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında önce Burs...
SİYASET
Türkiye ile ABD arasında terörle mücadele istişareleri yapıldı
Ankara'da, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında terörle mücadele istişareleri ge...
BURSA
Uludağ'da vatandaş tilkiyi elleriyle besledi
Uludağ'da tilkiyi elleriyle besleyen vatandaş, o anları cep telefonuyla kaydetti.