Stoltenberg: 'Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almanın öneminin de farkındayım'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almanın öneminin de farkındayım.

DÜNYA, 24 Mayıs 2022 Salı, 15:43
Stoltenberg: 'Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almanın öneminin de farkındayım'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dünya ekonomik Forumu'nda bir konuşma gerçekleştirdi. Rusya'nın Ukrayna savaşını başlatmasının Avrupa'daki barışı sarstığını söyleyen Stoltelberg, "Bu, sadece Avrupa'nın güvenliği için değil küresel güvenlik için tamamen oyun değiştirici bir durum. NATO'nun, Rusya'nın saldırganlığına karşı iki temel görevi var; Ukrayna'ya destek sağlamak ve savaşın şiddetlenmesini önlemek" dedi.

NATO ve NATO müttefiklerinin yıllardır Ukrayna'ya destek verdiğini dile getiren Stoltenberg, Rusya'nın saldırılarını başlattığı günden bugüne, NATO'nun Ukrayna'ya olan desteğini milyonlarca dolarlık silah ve diğer yardımlarla önemli ölçüde arttırdığını aktardı.

"Rusya'nın acımasız işgali karşısında sarsıldık ancak şaşırmadık" diyen NATO Genel Sekreteri, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu işgal, bugüne kadarki en iyi tahmin edilen askeri saldırılardan biriydi. NATO, istihbarat paylaşımı yaptık ve istihbaratı kamuya açıkladık. Aylardır, Putin'in planları konusunda uyardık. Rusya, Ukrayna'ya bu yıl bir kez daha saldırdığında NATO hazırdı. Birliğin doğusuna ek askeri güç yerleştirdik. Bugün, 100 bin asker herhangi bir saldırganlığa karşı, NATO topraklarının her bir karesini korumak için alarmda.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin konuşan Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusu tarihi. Bu, Avrupa'nın güvenliğinin şiddet ve tehdit ile yönetilemeyeceğini gözler önüne seriyor. Bütün müttefikler, NATO'nun genişlemesinin büyük başarı olduğu konusunda hemfikir. Tüm müttefiklerin endişelerini ele almanın bir yolu bulacağımıza eminin.

Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine yönelik endişelerine ilişkin soruya ise, "Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almanın öneminin de farkındayım. Bu konuda bir çözüm bulacağımıza eminim. Finlandiya ve İsveç, güvenliğimize katkı sağlayacak. Türkiye önemli bir müttefik. Türkiye'nin jeopolitik konumu bütün müttefikler için de önemli. Hiçbir NATO üyesinin, terör saldırılarında Türkiye'den daha fazla zarar görmediğini ve Türkiye'den daha fazla mülteciye ev sahipliği yapmadığını unutmamalıyız. Bu nedenle oturup çözüm bulmalıyız. Bunu yapacağımızdan eminim" açıklamasını yaptı.

EĞİTİM
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya sıralamalarında ilk 400'de y...
BURSA
Alinur Aktaş'tan Mustafa Bozbey'e mal varlığını açıkla çağrısı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Alinur Aktaş, katıldığı bir televizyon programında mal var...
BURSA
Bursa'da yaşayan 19 yaşındaki İsmail 3 gündür kayıp!
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde 19 yaşındaki İsmail Tamer isimli gençten 3 gündür haber alınamıyor....
BURSA
Bursa'da domuz sürüsü şehir merkezine indi
Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine kadar indi. Sokağında domuz sürüsü gören vatandaş ...
EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatları
Dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan güne başladı.
SPOR
Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk maçlarının programı açıklandı
Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk maçlarının programı belli oldu.