Sağlıklı bir Ramazan ayı için ipuçları

Hayat Tıp Merkezi'nden Diyetisyen Fatma Hallaç, Ramazan ayında sağlıklı beslenme hakkında ipuçları verdi.

SAĞLIK, 14 Mayıs 2018 Pazartesi, 12:23
Sağlıklı bir Ramazan ayı için ipuçları

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısının değiştiğine dikkat çeken Hallaç, "Normal koşullarda bireylerin beslenme programında 3-4 öğün yer alırken bu miktar Ramazan ayında 2 öğüne düşer. Besin öğeleri içeriklerine büyük özen gösterilmelidir. Sahura kalkmamak veya sadece su içip yatmak, zaten uzun olan açlık süresini daha da uzatmaktadır. Bu durum açlık kan şekerinin daha hızlı düşmesini sağlayarak gün içerisinde verimsizliğe sebep olmaktadır. Sahurda yavaş sindirilen, midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik oluşturmayacak besinler tercih edilmelidir. Kahvaltılık türünde tok tutacak besinleri tercih etmek gerekir. Tuzlu peynir, zeytin, salam, sucuk gibi çok baharatlı, tuzlu, yağlı ve kalorili besinler tüketilmemelidir. Anne sütünden sonra en kaliteli proteine sahip olan yumurtanın sahur menüsüne eklenmesi iftara kadar olan açlık hissinin azalmasına yardımcı olacaktır" dedi. 

Yumurtayı sadece haşlama olarak değil, az yağlı peynirle yapılmış bir omlet veya menemen olarak tüketmek de gerektiğini ifade eden Hallaç, "Ayrıca kan şekerinin uzun süre düşmesini önleyen protein oranı daha yüksek süt, yoğurt, peynir gibi yiyeceklerle birlikte tam tahıllı ekmek ve yeşilliklerden oluşan bir kahvaltı, çorba veya zeytinyağlılardan oluşan hafif bir öğün tüketilebilir" diye konuştu.

 Kızartılmış besinlerin, gün boyunca mide bulantısına sebep olabileceğinin altını çizen Hallaç, "Kızartma, kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri yerine ızgara, haşlama, buğulama ve fırında pişirme yöntemleriyle yapılmış besinler tercih edilmelidir. Uzun süren susuzluk ve havaların sıcak olması vücudun sıvı ihtiyacını arttırmaktadır. Bu yüzden iftar ile sahur arasında bol su içilmelidir. Sıvı kaynağı olarak ayrıca ayran, mineralli sular, taze meyve suları ve su oranı yüksek meyveler tüketilebilir. Aşırı çay, kahve tüketimi vücudun sıvı ihtiyacını arttıracağından, Ramazan ayında tüketimi kısıtlanmalıdır" şeklinde konuştu.

 Diyetisyen Fatma Hallaç, "Orucu hurma, kuru kayısı gibi bir meyveyle açıp iftara çorba ve salata gibi hafif besinlerle başlanılması, sonrasında en az 15 dakika ara verilip az yağlı bir et yemeği veya sebze yemeğiyle devam edilmesi uygun olur. İftarda kan şekerini dengeli yükseltecek besinler tüketilmelidir. Beynin tokluk sinyallerini 10-15 dakika sonra gönderdiği de göz önüne alınarak yemekleri yavaş yavaş, iyi çiğneyerek ve öğünlere bölerek tüketmeliyiz" diye konuştu. 

BURSA
Bursalılar türkülerle coştu
Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Nisan ayı solo ...
EKONOMİ
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Merkez Bankası toplam rezervleri 5 Nisan ile biten haftada 3 milyar 745 milyon milyon dolar arttı.
BURSASPOR
Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder: "Hata lüksümüz yok"
Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder, 25 Nisan Perşembe günü yapılacak olan Divan Kurulu T...
EKONOMİ
Et ve Süt Kurumu'ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam
Et ve Süt Kurumu'ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam
BURSA
Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, makamında vatandaşları ağırlayarak hayırlı olsun dilekler...
BURSA
Geleceklerine dair hayallerini resimle anlattılar
Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen 'Kendi Geleceğ...