O tarihi eser Bursa'da şahlanıyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik'in Küçük Kumla Köyü'nde bulunan ve 300 yıl önce yaptırılan Arap Hamamı'nı ilk günkü ihtişamına kavuşturmak için restorasyon çalışmalarına başladı. 

KÜLTÜR - SANAT, 24 Mart 2017 Cuma, 10:45
O tarihi eser Bursa'da şahlanıyor!

Bursa'nın özellikle kültür turizminden hak ettiği payı alması için 2 bin 300 yıllık Bitinya surlarından 8 bin 500 yıllık arkeolojik bölgelere, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği yapılara kadar her alanda önemli çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi, yüzlerce yıllık geçmişi bulunan bir tarihi eseri daha ayağa kaldırıyor. Küçük Kumla'da 'Arap Hamamı' diye bilinen ve 300 yıl önce yaptırıldığı tahmin edilen tarihi eserin yeniden hizmete alınması yönündeki restorasyon çalışmalarına başlandı. Tarihi hamam eski kimliğine dönmek için gün sayarken; Başkan Altepe, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz'la birlikte tarihi mekanda incelemelerde bulundu.

"Proje çalışmalarımızı tamamladık"
Başkan Altepe, yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi ve kültürel mirasa sahip çıktıklarını söyledi. En büyük zenginlik kaynağının kentlerin ziyneti olan tarihi eserler olduğunu belirten Başkan Altepe, tüm dönem eserlerinin son birkaç yıl içerisinde ortaya çıkartıldığını hatırlattı. Ayağa kaldırılan tarihi ve kültürel mirasla Bursa'nın artık evrensel bir değer haline geldiğini ifade eden Başkan Altepe, şimdi de ilçelerdeki tarihi eserlerin restore edilmesi yönünde çalışmalara yoğunlaştıklarını, bunlardan birinin de Arap Hamamı olduğunu kaydetti. Hamamın yaklaşık 300 yıl önce yaptırıldığını ve yüzlerce yıl işlevi doğrultusunda hizmet verdiğini belirten Başkan Altepe, 20 yıl önce tarihi eserin kullanılamaz hale geldiğini vurguladı. Kubbeleri çatlayan, bakım geçirmesi muktedir olan hamam için harekete geçtiklerini ve proje çalışmalarını tamamlayarak restorasyona başladıklarını söyleyen Başkan Altepe, "Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak proje çalışmalarımızı tamamladık ve işin ihalesini de yaptık. Şimdi artık Arap Hamamı restore ediliyor" dedi.

"Sil baştan bir düzenleme yapıyoruz"
Duvarları sıvalara dökülerek orijinal derzleri açılan, soğukluktan ılıklık bölümüne, sıcaklık bölümünden külhana kadar hamamdaki tüm bölgelerin elden geçirildiğini vurgulayan Başkan Altepe, "Burada sil baştan bir düzenleme yapıyoruz. Kubbedeki çatlaklar, dikiş ve enjeksiyonlarla birlikte tamir ediliyor. Makaralı kemerler, tonozlar ve kubbeleriyle burası kendine has özelliği olan anıtsal yapıdır. İnşallah başlattığımız çalışmalar kısa süre sonra bitecek. 300 yıllık bu eser, bundan sonra sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yapıldığı merkez olacak. İnsanımıza hayırlı ve uğurlu olsun" diye konuştu.

Başkan Refik Yılmaz teşekkür etti
Gezisinde Başkan Altepe'ye eşlik eden Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ise başta Başkan Altepe olmak üzere Büyükşehir yetkililerine teşekkür etti. Gemlik'teki spor tesislerinin, devasa boyuttaki alt yapı ve çevre çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştiğini hatırlatan Yılmaz, Arap Hamamı restorasyonunun hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

BURSASPOR
Bursasporlu futbolcular pes etmiyor
Bursaspor'da Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıkları bugün yapılan antrenmanla devam etti. Yeşil-be...
GÜNDEM
Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler He...
EĞİTİM
1 Nisan Pazartesi günü okullar tatil edildi
Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla okulların 1 Nisan Pa...
BURSA
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi! Emekli maaşları yeniden masaya yatırılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart'taki yerel seçim süreciyle ilgili Bursa'da düzenlenen mitingde önem...
GÜNDEM
Sosyal medya fenomeni Talu çifti kuaförlerini de dolandırdı
Yakın çevrelerini 150 milyon lira dolandırdığı iddia edilen sosyal medyada fenomeni Kıvanç ve eşi...
BURSA
Başkan Aktaş, "Ana Kucakları sayısını 100'e çıkartacağız"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmete aldıkları 32 ana kucağında 4 bine yakın ç...