Nilüfer'de gökyüzü şöleni...

Bursalılar, Nilüfer Belediyesi'nin Bursa Amatör Astronomi Kulübü işbirliğiyle düzenlediği Gökyüzü Gözlemi'nde sabaha kadar hem Venüs, Satürn, Jüpiter ve Mars gezegenlerini gözlemledi hem de Swift Tuttle kuyruklu yıldızının oluşturduğu gökyüzü şölenini izledi. 

BURSA, 13 Ağustos 2018 Pazartesi, 11:06
Nilüfer'de gökyüzü şöleni...


Nilüfer Belediyesi, Bursa Amatör Astronomi Kulübü işbirliğiyle Gökyüzü Gözlemi etkinliği düzenledi. Nilüfer Belediyesi Fadıllı Havacılık Tesisleri'nde, şehir ışıklarından uzak noktada gerçekleşen etkinliğe Bursalılar büyük ilgi gösterdi. Etkinliğe katılanlar, alana kurulan teleskoplarla hem Venüs, Satürn, Jüpiter ve Mars gezegenlerini gözlemledi hem de Swift Tuttle kuyruklu yıldızının oluşturduğu perseid göktaşı yağmurunu izledi. Alanı dolduranlar, gökyüzü şölenini, hep birlikte izlemenin keyfini yaşadı. Etkinliğe katılan fotoğraf tutkunları da, o anları ölümsüzleştirdi. Bursa Amatör Astronomi Kulübü Başkanı İlhan Vardar, böyle önemli bir gök olayını meraklılarıyla buluşturmaya büyük destek veren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e teşekkür etti. 


Halk arasında kayan yıldız olarak adlandırılan meteor yağmurlarının, belli periyot ve yörüngelerle güneşe yaklaştığını, bu yaklaşım sırasında da kuyruğun toz ve gaz artıklarının uzayda kaldığını ifade eden Bursa Astronomi Kulübü Başkanı İlhan Vardar, yılın belli dönemlerinde de dünyanın bu artıkların içinden geçtiğini belirtti. Dünyanın, son olarak Swift Tuttle kuyruklu yıldızının içinden geçtiğini söyleyen Vardar, 12-13 Ağustos tarihlerinin meteor yağmurunun en yoğun olduğu vakit olduğunu dile getirdi. Saatte yaklaşık 100 adet meteor yağmuru yaşandığını söyleyen Vardar, "Parçaların en büyüğü, nohut ve mercimek büyüklüğünde oluyor. Atmosfere büyük bir hızla girdiği için yanarak yok oluyor. Nohut büyüklüğünde olanlar, biraz daha fazla iz bıraktığı için biz onlara ateş topu diyoruz. Bunların hiçbiri yeryüzüne inmiyor" dedi. 
Dünyanın, her yıl kuyruğun içinden geçtiğini ancak Swift Tuttle kuyruklu yıldızı periyodunun 133 yıl olduğunu belirten Vardar şöyle konuştu: "Bu olay her gece olacak ama 133 yılda bir bu kuyruklu yıldız, güneşimize yaklaşıp uzaklaşıyor. Arkasında toz bulutu bırakan izler, uzun müddet kalabiliyor." 


Swift Tuttle kuyruklu yıldızının, bundan sonraki Dünya'ya yakın geçiş tarihinin 14-21 Ağustos 2126 tarihleri arasında olacağı tahmin ediliyor. 

BURSA
Bursa'da kaçak avlanan balıkçılara operasyon
Bursa'nın Orhaneli ilçesi Kocasu deresinde, kaçak ağlar toplandı. Sudaki ağlar toplanırken, balık...
BURSASPOR
Bursaspor Divan Kurulu, önemli ziyaretler gerçekleştirdi
Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder ve yönetimi, Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım Belediye ...
BURSA
Bursa'da ölümden kurtardığı müşterisinin tıraşını da tamamladı
Bursa'da tıraş olduğu sırada dili boğazına kaçan kişiyi berberi kurtardı. O anlar güvenlik kamera...
BURSA
Bursa'da SPX Dağyenice Ultra Trail heyecanı: Maraton gece başlayıp sabah bitecek
Türkiye'nin en büyük açık hava ve doğal yaşam merkezlerinden Bursa Dağyenice, Türkiye'nin ilk gec...
BURSA
Gemlik'teki duvar çökmesine savcılık soruşturması
Bursa'nın Gemlik ilçesin Yeni Mahallede istinat duvarının çökmesi sonrasında, binada hasar oluşmu...
SPOR
Halil Umut Meler, EURO 2024'te görev alacak
UEFA Hakem Komitesi, FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler'in, Almanya'nın ev sahipliğinde düzenle...