Nilüfer'de Çiftçi Evi işte bunun için var

Nilüfer Belediyesi'nin Akçalar Mahallesi'nde hizmete açtığı Çiftçi Evi'nde, eğitim çalışmaları başladı. İlk eğitime Akçalar Mahallesi'ndeki çiftçiler katıldı. Eğitimde, Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, "Gübrelemede yol gösterici olarak toprak ve bitki analizleri" konusunda önemli bilgiler paylaştı. 

BURSA, 18 Kasım 2020 Çarşamba, 12:38
Nilüfer'de Çiftçi Evi işte bunun için var

Nilüfer'in tarımsal üretim alanındaki potansiyelini değerlendirmek ve kırsalda çiftçiyi toprakla barıştırıp üretime teşvik etmek amacıyla çalışmalar yürüten Nilüfer Belediyesi, bu çalışmaları giderek genişletiyor. Nilüfer Belediyesi bu amaçla Akçalar Mahallesi'nde hayata geçirdiği Çiftçi Evi'nde, ürün çeşitliliğini ve verimini artırmak amacıyla çiftçilere yönelik eğitimler düzenlemeye başladı. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Akçalar Mahallesi'ndeki çiftçilerin katıldığı ilk eğitim, pandemi nedeniyle sınırlı sayıda katılım ve önlemler altında gerçekleştirildi. 
İlk eğitimde Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü'nden Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, "Gübrelemede yol gösterici olarak toprak ve bitki analizleri" konusunda bilgiler verdi. Aşık, gübrelemede toprak analizinin önemi hakkında önemli paylaşımlarda bulundu. 
Üreticilerin, toprak analizi yaptırmasının çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, sürdürülebilir toprak verimliliği için ahır gübresi ya da organik madde kullanılmasının önemine de değindi. Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, "Ahır gübresi, birçok çiftçinin elinde olan bir gübre türü. Eğer bir çiftçinin elinde ahır gübresi varsa ve bunu tarlasında kullanmıyorsa, büyük yanlış yapıyor demektir" diye konuştu. 
Kaliteli, sağlıklı bir ürün yetiştirilmesi için toprağın da aynı şekilde kaliteli ve sağlıklı olması gerektiğine dikkat çeken Aşık, uzun yıllardır yapılan yanlış uygulamaların, yanlış gübrelemenin ve aşırı ilaçlamanın, toprağın sağlığını ve kalitesini bozduğunun altını çizdi. Aşık, "Sağlıksız ve kalitesiz bir toprakta yetiştirilen ürünlerin de, kalitesi ve sağlığında sorun oluyor. 'Siyah altın' olarak da bilinen organik madde, toprağı fiziksel, kimyasal ve biyolojik yönde iyileştiren bir nimet. Organik maddeyi kullandığımızda, toprak kalitesini iyileştirmiş oluruz. Bunun yanında toprak analizi yaptırarak, topraktaki bitki ve besin element dengesini görüp, eksik yanlarını gübrelerle tamamladığımızda, kaliteli bir toprakta, kaliteli bir ürün yetiştiriciliği yapmış oluruz" diye konuştu. 
Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, kentin kırsal mahallelerindeki üreticilere, Çiftçi Evi'nde farklı konularda eğitimler vermeye devam edecek. 
 

BURSASPOR
Bursasporlu futbolcular pes etmiyor
Bursaspor'da Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıkları bugün yapılan antrenmanla devam etti. Yeşil-be...
GÜNDEM
Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler He...
EĞİTİM
1 Nisan Pazartesi günü okullar tatil edildi
Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla okulların 1 Nisan Pa...
BURSA
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi! Emekli maaşları yeniden masaya yatırılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart'taki yerel seçim süreciyle ilgili Bursa'da düzenlenen mitingde önem...
GÜNDEM
Sosyal medya fenomeni Talu çifti kuaförlerini de dolandırdı
Yakın çevrelerini 150 milyon lira dolandırdığı iddia edilen sosyal medyada fenomeni Kıvanç ve eşi...
BURSA
Başkan Aktaş, "Ana Kucakları sayısını 100'e çıkartacağız"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmete aldıkları 32 ana kucağında 4 bine yakın ç...