Nilüfer'de canlı yayında keyifli söyleşi

Nilüfer Belediyesi, 2020 yılın yazarı Fakir Baykurt etkinlikleri kapsamında "Fakir Baykurt edebiyatında göç" başlığıyla dijital bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan değerli isimler, Baykurt'un eserlerine yansıyan göç olgusunu ve göçün toplumsal boyutlarını, yazarın yaşam hikâyesi üzerinden anlattı. 

KÜLTÜR - SANAT, 21 Ekim 2020 Çarşamba, 11:04
Nilüfer'de canlı yayında keyifli söyleşi

Kültürel etkinliklerini pandemi süreci ile uyumlu hale getiren Nilüfer Belediyesi "2020 yılın yazarı Fakir Baykurt etkinlikleri"nin söyleşi buluşmalarını internet üzerinden gerçekleştirmeye devam ediyor. Nilüfer Belediyesi bu kapsamda Neşe Erdilek, Sevengül Sönmez ve Turhan Günay'ın konuşmacı olarak katıldığı dijital bir söyleşi düzenledi. "Fakir Baykurt edebiyatında göç" başlığıyla düzenlenen ve çok sayıda katılımcının takip ettiği söyleşide usta yazarın yaşam hikâyesi ekseninde göç olgusu, bu olgunun oluşturduğu toplumsal değişimler, kültürel yansımalar ve edebiyat dünyası üzerinde bıraktığı izler ele alındı. 
Konuşmacılardan yazar Turhan Günay, Türklerde göç hareketliliği ve göç hareketlerinin yakın dönem açısından Fakir Baykurt'un eserlerindeki yansımalarına değindi. Yazar Neşe Erdilek de göç, göçmenlik kavramları ve bu kavramların beraberinde getirdiği umutsuzluk, yoksulluk, dışlanma, kimlik çatışmaları, aile ve toplum yapısı üzerindeki etkileri ve bu kavramların oluşturduğu kültürel sentezin özellikle 19. ve 20. yüzyılda sürgün, gurbet, savaş ve göç edebiyatını şekillendirdiğini söyledi. 
Kendisi de Almanya'ya işçi olarak giden birinci kuşak bir Türk ailenin çocuğu olan ve Fakir Baykurt hakkında araştırmaları bulunan yazar Sevengül Sönmez ise, Baykurt'un yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Almanya'daki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sönmez, Baykurt'un 1979'da başlayıp ölümü ile biten Almanya günlerinde eğitimci ve yazar olarak oradaki Türklerle kurduğu iletişim ve etkileşim sayesinde göç ve gurbet yaşamı üzerine başarılı pek çok eser ortaya koyduğunu hatırlattı. Baykurt'un Almanya'da Türk edebiyatının varlığını sağlayan en önemli isimlerden olduğunu ifade eden Sönmez, "Baykurt özellikle son yirmi yılını geçirdiği Duisburg kentinde adeta bir kültür elçisi olarak çalışmış, Almanya'daki Türk ailelerin ve özellikle Türk çocuklarının dil ve eğitim alanında yaşadığı sorunlara çarpıcı eserleri ile dikkat çekmiş, edebiyatını katılımcı bir düzlem ve içeriden bakabilme özelliği ile nesnel eserlerle yansıtmıştır. Bu çabaları Almanya'da Türkçe edebiyat festivalleri düzenlenmesini ve günümüzde onun adına kültür ödülü yarışmaları düzenlenmesini sağlamıştır" dedi. 

BURSA
Minikler bayram coşkusunu Başkan Özdemir ile paylaştı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çerçevesinde Nilüfer Belediyesi'ni ziyaret eden minikl...
GÜNDEM
Eski bakan evinde ölü bulundu
Eski Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz, İstanbul Beşiktaş'taki evinde ölü bulundu.
GÜNDEM
Polisin şefkat eli: İntihar girişiminde bulunan şahsı sarılarak ikna etti
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde ailevi sorunları olduğunu öne sürerek köprünün korkuluklarına çıkarak...
BURSA
Bursa'da yüzüne tekme atılan antrenörün dili boğazına kaçtı
Bursa'nın Gemlik ilçesinde U-17 yaş kategorisi karşılaşmasında iki takımın teknik direktörleri bi...
SAĞLIK
Uzmanı uyardı! Covid aşısı olmayanlar için kalp krizi riski artıyor
Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nde görev yapan Uzman Doktor İbrahim Oğuz, 20 milyon ...
BURSA
Bursa'da markette bir kişiyi bıçaklayarak öldüren zanlı adliyeye sevk edildi
Bursa'da, markette çıkan tartışmayı ayırırken bıçaklanan kişinin ölümüne sebep olan zanlı, Asayiş...