Müftüden yılbaşı uyarısı

Yeni yıl nedeniyle satışa sunulan Milli Piyango biletlerinin yılbaşı çılgınlığına dönüştürüldüğüne dikkat çeken Balıkesir İl Müftü Yardımcısı Ramazan Topcan, "Yılbaşı ve buna bağlı olarak icra edilen hiçbir faaliyet dini ve ahlaki değildir" dedi.

YAŞAM, 29 Aralık 2017 Cuma, 12:48
Müftüden yılbaşı uyarısı

Yaklaşan yılbaşı nedeniyle yeni yıl kutlamaları ve Milli Piyango hakkında açıklamalar yapan Balıkesir İl Müftü Yardımcısı Ramazan Topcan, Müslüman vatandaşları uyararak yılbaşının dini ve ahlaki hiç bir yönü olmadığına dikkat çekerek, "Bir mümine yakışan geçirdiği her günün muhasebesini yapabilmesidir. Hem maddi hem de manevi bakımdan fiili olarak muhasebesini yapmak zorundadır. Milletleri millet yapan değerleri vardır, her milletin kutsalı vardır vazgeçemeyeceği değerler vardır. Bizim de milletimize mahsus değerlerimiz vardır. Bizim 7 kıtaya at koşturmamıza vesile olan o kıymetli değerlerimizi yaşatmak insan olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hepimizin boynumuzun borcudur. Öyleyse bugün yılbaşı adı altında yapılan etkinlikler bunlar dini bir uygulama değildir. Müslümana yakışan kırmadan incitmeden terör hareketlerine bulaşmadan kendine göre inançlarının değerlerini ortaya koymaktır. İnanç değerleri ile bağdaşmayan hareketler Müslümanların hareketi olamaz. Elbette bir başka milletin değerleri olabilir. Onunla savaşalım kavgalaşalım şeklinde değil. Varsın isteyen uygun bir lisanla kutlayan kutlasın. Ancak İslam dünyasında bunca göz yaşının olduğu bir yerde, evlatların ana ocağından koparıldığı bir dönemde. Evlerinin Müslüman kardeşlerimizin başına yıkıldığı bir dönemde yeniden İslam dünyası başını avuçlarının arasına alıp yeniden fiili muhasebe yapmak zorundadır" dedi.

"Müslümanlar duyarlı olmak zorunda"

Birçok olayın yaşandığı yerde zevkle, eğlenceyle geçirmenin Müslümana yakışmayacağına vurgu yapan Müftü Vekili Ramazan Topcan, "Yılbaşı ve buna bağlı olarak icra edilen hiçbir faaliyet dini değildir. Biraz daha ileri söylemek gerekirse ahlaki değildir. Niçin? Çünkü Müslümanlar bir duyarlılık içinde olmak zorundadır. Kendi dünyasını temiz tuttuğu kadar çevresini de temiz tutacak. Çevre ihlalleri karşısında mutlaka duyarlı olmak zorundadır. Biz kendi dünyamızı temizlenmekle memur olan yüce Rabbimiz tarafından mesul olarak dünyada yaratılan bir varlık olarak bütün dünya insanlığının huzur ve saadetinden sorumlu bir varlığız. Bize yakışacak olan sükunet içerisinde geçirmiş olduğumuz bir yılın fiili muhasebesini yapabilmek. Hem maddi hemde manevi açıdan kazancımız ne oldu, 2018 yılına nasıl merhaba diyebiliriz, nereden başlayabiliriz gibi bir gayretin içinde olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Milli Piyango almak caiz değildir"

Milli Piyango konusuna da değinen Müftü Vekili Ramazan Topcan, "Yılbaşı kutlamaları diğer taraftan da şunu da bizim önümüze getiriyor bunlardan bir tanesi de Milli Piyangodur. Milli Piyango yılbaşı çılgınlığının bir parçası haline dönüştürüldü. Cenab-ı Peygamberimiz buyuruyor ki 'Bir müminin üzerinde alın teri bulunan ekmekten daha kıymetli gıdası olamaz' diyor. Milli Piyango adı altında satışa sunulan bu biletlere bizim sahip olmamız dini değildir, asla caiz değildir. Biz helalinden olana talip olmak zorundayız. En azından dünyanın yeniden şekillendirildiği bir zaman diliminde Müslüman duyarlılığı üzerinde helal haram duyarlılığı içinde hareket edelim Bizim eğlenceye ayıracak zamanımız asla yoktur. Elbette insanız çeşitli duygularımız var, duygularımızın meşru zeminde yerine getirmek doğrudur bu insani bir olgudur" ifadelerine yer verdi. 

BURSASPOR
Bursasporlu futbolcular pes etmiyor
Bursaspor'da Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıkları bugün yapılan antrenmanla devam etti. Yeşil-be...
GÜNDEM
Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler He...
EĞİTİM
1 Nisan Pazartesi günü okullar tatil edildi
Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla okulların 1 Nisan Pa...
BURSA
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi! Emekli maaşları yeniden masaya yatırılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart'taki yerel seçim süreciyle ilgili Bursa'da düzenlenen mitingde önem...
GÜNDEM
Sosyal medya fenomeni Talu çifti kuaförlerini de dolandırdı
Yakın çevrelerini 150 milyon lira dolandırdığı iddia edilen sosyal medyada fenomeni Kıvanç ve eşi...
BURSA
Başkan Aktaş, "Ana Kucakları sayısını 100'e çıkartacağız"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmete aldıkları 32 ana kucağında 4 bine yakın ç...