Mehmet Şimşek: Dünyanın en yüksek kıdem tazminatı olmaz!

Mehmet Şimşek, kıdem tazminatı ile ilgili, "Dünyanın en yüksek kıdem tazminatı olmaz, maalesef şu anda var."dedi. Kıdemi garanti altına almak istediklerini söyledi.

GÜNDEM, 24 Şubat 2016 Çarşamba, 16:30
Mehmet Şimşek: Dünyanın en yüksek kıdem tazminatı olmaz!
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dünTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katıldı. Yenibosna'da bulunan TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Mehmet Şimşek, kıdem tazminatı konusunda bilgi vererek, "Bunu da bütün kesimlerle konuşarak, işçinin hakkını koruyarak yapacağız. İşçinin hakkını tabii ki korumamız lazım. Şu anda korunuyor mu? Hayır. KIDEM TAZMİNATI MESELESİ Şu anda işçilerin yani kamuyu dışarıda tutarsanız büyük bir kısmı kıdem tazminatı almıyor. Ben sendikaların buna karşı çıkmasını anlamakta zorluk çekiyorum. Yani biz 'işçimizin kıdem tazminatını garanti altına alalım' diyoruz, 'hayır buraya dokunamazsınız' diyorlar. Onun için bizim bu reformu da başarmamız gerekiyor çünkü bu işçimiz içindir. Tabiki bunu yaparken dünya normlarını dikkate almamız lazım. "DÜNYANIN KIDEM TAZMİNATI BİZDE"
 Dünyanın en yüksek kıdem tazminatı olmaz, maalesef şu anda var. Kıdem tazminatı olmayan ülkeler, dünyanın en gelişmiş ülkeleri ABD, İsveç, İsviçre. Bunlar kötü ülkeler mi? Bunlarda işçi korunmuyor mu? Kesinlikle korunuyor. Bu ülkelerde ortalama işsizlik yüzde 5 civarında. Türkiye'de işsizlik yüzde 10'un üzerinde. Çok açık ve net olarak bizim kıdem tazminatına bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Bu konuda her kesimin desteği gerekiyor" diye konuştu.
"KADINLARIN İSTİHDAMINA KİM KARŞI ÇIKAR?" Şimşek, "Türkiye'de iş gücü piyasası esnek olmadığı için, işe alma ve çıkartma maliyetleri çok yüksek olduğu için imalat sanayinde ortalama 49 saat çalıştırıyorsunuz. Halbuki 37-38 saat çalıştırsanız Türkiye'de işsizlik oranı hemen yüzde 5'e iner. İnmez mi? İner. Çünkü görüyorsunuz yeni istihdam sağlayacağınıza, yeni eleman alacağınıza, onlar zordur, maliyetlidir, mevzuat çetrefillidir diye aynı işçiyi daha fazla çalıştırıyorsunuz. Dünyada burada da birinci sırada. Kısmi zamanlı istihdam oranı. Türkiye'de bu kadar genç var, tam zamanlı çalışamayacak kadın var. Bunların önünü açmak yanlış bir şey mi? ESNEK ÇALIŞMAYI SAVUNDU Bunlara esnek çalışma imkanı sağlamak yanlış bir şey mi? Kim bunu desteklemez. Kadınların istihdamına kim karşı çıkar? Gençlerin istihdamına kim karşı çıkar. Peki şu anda bir niye Avrupa ortalamasının yüzde 60-70 altındayız. Yüzde 650-60 daha çok kadın ve gencin çalışmasına kim karşı çıkabilir. Burada aslında reformlar konusunda toplumun iyi eğitilmesi lazım. Aslında biz bu reformları beyannamemize koyduk ve bu reformları millete götürdük. Millet bize yüzde 49.5 gibi muazzam bir destek verdi ve dedi ki, 'lütfen reform yapın Türkiye'nin önün açın, Türkiye'de kalıcı refah sağlayın' dediler" şeklinde konuştu.
BURSASPOR
Bursasporlu futbolcular pes etmiyor
Bursaspor'da Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıkları bugün yapılan antrenmanla devam etti. Yeşil-be...
GÜNDEM
Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler He...
EĞİTİM
1 Nisan Pazartesi günü okullar tatil edildi
Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla okulların 1 Nisan Pa...
BURSA
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi! Emekli maaşları yeniden masaya yatırılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart'taki yerel seçim süreciyle ilgili Bursa'da düzenlenen mitingde önem...
GÜNDEM
Sosyal medya fenomeni Talu çifti kuaförlerini de dolandırdı
Yakın çevrelerini 150 milyon lira dolandırdığı iddia edilen sosyal medyada fenomeni Kıvanç ve eşi...
BURSA
Başkan Aktaş, "Ana Kucakları sayısını 100'e çıkartacağız"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmete aldıkları 32 ana kucağında 4 bine yakın ç...