Kont Drakula'nın esir tutulduğu o kale!

Vampirlerin atası olarak bilinen ve birçok filme konu olan Kont Dracula ya da Kazıklı Voyvoda olarak bilinen Eflak Prensi 3'üncü Vlad, 15'inci yüzyılda Tokat Kalesi'nde 4 yıl boyunca esir tutuldu.

KÜLTÜR - SANAT, 06 Mart 2018 Salı, 11:41
Kont Drakula'nın esir tutulduğu o kale!

Eline geçirdiği Osmanlı askerlerini kazıktan geçiren, muhaliflerini ve kendisine karşı gelen devlet adamlarının kanını içmesiyle Kazıklı Voyvoda ya da Kont Dracula olarak bilinen 3'üncü Vlad 15'inci yüzyılda Tokat'ta 4 yıl boyunca esir tutuldu. Tokat Kültür ve Turizm İl Müdürü Adem Çakır, Romanya Prensi ve Eflak Voyvodası 3'üncü Vlad'ın, Tokat'ta 4 yıl boyunca sürgünde yaşadığını, ardından gönderildiği Kütahya'dan bir şekilde kaçmayı başararak Romanya'ya döndüğünü söyledi. 
Tokat Kalesi'nin, Tokat'ın en eski yerleşim yerlerinden olduğunu belirten Çakır, "Tam olarak kim ve ne zaman yapıldığına dair net bilgimiz yok. Fatih Sultan Mehmet ile Edirne'de Osmanlı Sarayı'nda beraber büyüyen Romanya Prensi, Fatih tahta çıktıktan sonra çeşitli yanlış ilişkilere girdiği için Osmanlı Devleti onu Tokat'a sürgün olarak gönderiyor. Zaman zaman kale zindanlarında tutulduğu söyleniyor. Ama şurası kesin, 4 yıl kadar burada kalıyor. Sonra buradan Kütahya Emet'e gönderiliyor. Kütahya Emet'ten kaçarak Romanya'ya kendi ülkesine dönüyor ve o zaman Voyvoda oluyor. Romanya Prensi olduktan sonra yaptığı canice işler onu Kazıklı Voyvoda ya da Drakula olarak adlandırılmasına sebep oluyor. Yani bir vampir hikayesi ile bağdaştırılması, kan içmesi, kendi muhaliflerini ya da karşı gelen devlet adamlarını kazığa oturtması, onun Avrupa'da öyle bir nam salmasına sebep oluyor. Tabi bunlar Tokat'ta iskanından sonraki yaşamında ortaya çıkan bir şey. Daha sonra Osmanlı Devleti onun prensliğine de son veriyor" şeklinde konuştu. 


Kent merkezinde bulunan kalede 4 yıl boyunca kalan Kazıklı Voyvoda 'Türk düşmanı' olarak bilinirken, Fatih Arslantaş isimli bir vatandaş, Kont Drakula'nın o devrin insanları için zulüm eden birisi olmasına rağmen, günümüzde turistik açıdan bir mükafat olarak görülmesi gerektiğini söyledi. 



Fatih Sultan Mehmet Han ile büyüdü. 
Tarihsel kayıtlara göre Dracula, kardeşi Radul ile birlikte 1442 yılında Eflak tarafından Osmanlılara rehin verilmişti. Osmanlılara rehin verildiğinde on iki yaşında olan Vlad, Edirne sarayında tutuluyordu. Burada Şehzade Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) ile birlikte Molla Gürani'nin derslerine katıldı. Fatih Sultan Mehmet, kendisi ile iyi ilişkiler içerisindeki Vlad'ı 1456'da Eflak prensliğine atadı. Fatih tarafından Eflak'a gönderilen Niğbolu sancakbeyi Hamza Bey, burada Vlad tarafından kazığa oturtularak öldürüldü. Daha sonra kellesi Fatih'in emri ile Mihaloğlu akıncıları tarafından Aralık 1476'da Balteni'de kesilerek Fatih'e gönderildi. Kazıklı voyvodanın hikayeleri, işlediği vahşet ve düşmanının kanını içme özelliği ile Dracula ve vampir tanımlamalarıyla anlatılır. 

BURSASPOR
Diyarbakırspor-Bursaspor maçının günü değişti
Bursaspor Kulübü, 28 Nisan Pazar günü oynanması gereken Diyarbekirspor maçının güvenlik sebebiyle...
MAGAZİN
Nuri Alço'nun kalp pili operasyonu başarıyla tamamlandı
Eskişehir'deki tedavisinin ardından Ankara'ya sevk edilen Nuri Alço'ya kalp pili takıldı. Nuri Al...
DÜNYA
Tahran'da yüzlerce kişi İsrail saldırısını protesto etti
İran'da yüzlerce kişi İsrail'in İsfahan'a yönelik saldırısını Tahran sokaklarında protesto etti.
SİYASET
Dışişleri Bakanlığı: "(İsrail-İran) Tüm tarafları daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlar...
Dışişleri Bakanlığı, İsrail-İran olaylarına ilişkin, "Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol...
GÜNDEM
Aileler okula akın etti! 48 öğrenci tavuklu pilavdan zehirlendi
Aydın'ın Efeler ilçesinde bir okulda yedikleri tavuklu pilavdan sonra rahatsızlanarak hastaneye b...
BURSA
Bursa'da define ararken mağarada ölen baba ile oğlu toprağa verildi
Bursa'nın İznik ilçesinde mağarada kaçak define kazısı yaptıkları esnada jeneratörden sızan gazda...