Katalonya'da sıcak saatler!

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi'nde halk yerel parlamentonun yeni üyelerini belirlemek üzere bugün sandık başına gitti.

DÜNYA, 21 Aralık 2017 Perşembe, 17:08
Katalonya'da sıcak saatler!

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi'nde halk 135 üyeli yerel parlamentonun yeni üyelerini belirleyecek. Katalonya'da birlik yanlıları ile karşıtları erken genel seçim için oy verme işlemine başladı. Güvenlik önlemlerinin arttırıldığı oy verme merkezlerinde, ayrılıkçı kanadı Katalonya Cumhuriyeti Solu (ERC), Katalonya Demokratik Uyuşma (CDC), Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) ve Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) temsil ederken Birlik yanlısı siyasi partiler ise Vatandaşlar (C's), Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) ve Katalonya Halk Partisi (PP) olarak öne çıkıyor. Aşırı sol Podemos'un Katalonya kolu Catalunya en Comu Podem-Cec Podem ise iki kanadın da dışında bir pozisyon alıyor. Ayrılıkçı Katalon lider Carles Puigdemont ise seçimi Brüksel'den takip ediyor.

Katalonya'da 1 Ekim'de, İspanya Hükümeti'nin tüm çabalarına rağmen 2.2 milyon Katalan seçmen sandık başına gitmişti. İspanya'nın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddettiği bağımsızlık referandumunun ardından Katalan yönetimi ve İspanya arasında gerginlik yaşanmış ülkede çatışmalar çıkmıştı. İspanya'nın reddettiği referanduma katılımın da düşük olduğu gerekçesiyle tartışmalar büyümüştü. 27 Ekim'de İspanya'da merkezi hükümet Katalonya'nın özerkliğini durdurmayı oylarken, Katalan parlamentosunda tek taraflı bağımsızlık ilan edilmişti. Katalonya'nın tek taraflı hamlesinin ardından İspanya hükümeti anayasanın 155. maddesini uygulayarak parlamentoyu feshetmişti. Böylece Katalonya'nın doğrudan yönetilmesine karar verilmişti. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, bağımsızlık kararı alan Katalonya özerk yönetimini görevden aldıklarını ve 21 Aralık'ta Katalonya'da erken seçim yapılacağını açıklamıştı. 

BURSA
Karacabey Boğazı'nda deniz suyu kalitesi artacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin BUSKİ marifetiyle Karacabey Boğazı'ndaki su kalitesinin artırılma...
DÜNYA
Mescid-i Aksa'da cuma namazında 125 bin Müslüman saf tuttu
İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdürürken, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistinli...
SPOR
Süper Lig'de 31. haftanın hakemleri açıklandı
Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler açıklandı.
BURSA
Mudanya sporda da öncü olacak
Cumhur İttifakı AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer, ilçeye kazandıracakları tes...
BURSA
Bursa'daki villada dehşet! Bir kişi öldü, yaralı bahçıvan alevler içinde kaldı
Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki İnkaya Mahallesi'nde bir villada yangın ve patlama yaşandı. Bir ...
BURSA
AK Parti ve CHP adayları iftarında bir araya geldi
Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı ...