İşte dünyanın en değerli pasaportları!

Dünyanın en güçlü pasaportu 2018 yılında Japonya'nın olurken, Japon vatandaşların 189 istikamete vizesiz giriş yapabildiği tespit edildi. Türkiye ise 111 ülkeye vizesiz giriş imkânıyla dünyanın en değerli 49'uncu pasaportuna sahip oldu.

DÜNYA, 29 Mayıs 2018 Salı, 11:33
İşte dünyanın en değerli pasaportları!

Medya takibinin önemli kurumu Ajans Press, dünyanın en değerli pasaportlarını ele alan araştırmayı inceledi. Ajans Press'in Henley Pasaport Endeksi'nin yanı sıra medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2018 yılında dünyanın en güçlü pasaportu Japonya'nın olurken, Japonların 189 istikamete vizesiz giriş yapabildiği tespit edildi. Japonya'yı 188 istikamete vizesiz giriş yapabilme hakkıyla Singapur ve Almanya ikinci olarak, Güney Kore, Finlandiya, Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç de üçüncü olarak takip etti. Raporda, Türk pasaportunun 49'uncu sırada yer aldığı görülürken, 111 istikamete vizesiz giriş sağlayabildiği tespit edildi. Öte yandan, dünyanın en değersiz pasaportu ise sadece 30 ülkeye vizesiz giriş imkânı sağlayan Afganistan ve Irak oldu. Bununla birlikte endekste toplam 199 pasaport ve 227 istikamet değerlendirildiği belirlendi. 

Geçen yılın en güçlüsü Singapur'du 

Ajans Press ve PRNet'in konuyla ilgili medyada gerçekleştirdiği araştırmada pasaport başlığı altında medyaya yansıyan haber adetleri belli oldu. Geçen yıl pasaport başlığı altında yazılı basına 15 bin 769 haber çıkışı yansırken, bu rakam 2018'de 5 bin 925 oldu. Özellikle geçtiğimiz yılın sonunda Amerika ile patlak veren vize krizinin medyaya yansıyan haber adetlerinde oldukça etkili olduğu görüldü.Elde edilen verileri geçen yıl Pasaport Index'in yaptığı araştırma ile kıyaslandığında, 2017 yılında Singapur pasaportunun 173 ülkeye seyahat imkânı sağlamasıyla ilk sıraya yerleştiği görüldü. Yine 199 ülkenin yer aldığı araştırmada Singapur'u 158 puanla Almanya, 157'şer puanla da İsveç ve Güney Kore'nin izlediği belirlendi. Türkiye ise104 puanla bu listenin 44'üncü sırasında yer aldı. Bu yılın zirvesinde yer alan Japonya'nın da geçen yıl 4'üncü sırada yer aldığı görüldü. Böylelikle geçen yılın zirvesinde yer alan Singapur'un bu yıl ikinci sıraya gerilediği, geçen yılın dördüncü sırasında yer alan Japonya'nın ise bu yıl birinci sıraya yükseldiği saptandı.  

BURSA
AK Parti ve CHP adayları iftarında bir araya geldi
Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı ...
GÜNDEM
Cübbeli Ahmet'ten olay sözler: 'Bu iki partiye oy vermek caiz değil'
Türkiye 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere kilitlenirken, son günlerde İsmailağa Cemaat...
BURSA
Başkan Aktaş: "Biz gençlerimize güveniyoruz"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu dönemde olduğu gibi yeni dönemde de gençlerin ...
BURSA
DOSAB ve DOSABSİAD geleneksel iftar programında bir araya geldi
DOSAB ve DOSABSİAD tarafından bu yıl da gerçekleştirilen geleneksel iftar yemeği programında bölg...
BURSA
Bursa'da arkadaşıyla konuşurken daldı, dükkana girdi
Bursa'da motosikletin üstünde arkadaşıyla konuşan vatandaş, elini gaz pedalında unutunca dükkana ...
EĞİTİM
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya sıralamalarında ilk 400'de y...