İspanya'da sonra Bursa'da da üretiliyor

İspanya başta olmak üzere Akdeniz'e komşu ülkelerde yetiştirilen "yassı şeftali" için Bursa Uludağ Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümündeki araştırmalar devam ediyor.

EKONOMİ, 10 Eylül 2020 Perşembe, 14:26
İspanya'da sonra Bursa'da da üretiliyor

İspanya başta olmak üzere Akdeniz'e komşu ülkelerde yetiştirilen "yassı şeftali" için Bursa Uludağ Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümündeki araştırmalar devam ediyor.
2015 yılında 100 dekarlık alana kurulu olan ve bünyesinde 130 çeşit şeftali bulunan arazide, başta İspanya olmak üzere Akdeniz'e komşu ülkelerde yetiştirilen yassı şeftalinin de araştırmaları devam ediyor. Yassı şeftalinin Bursa'da da yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü doktora öğrencisi Dilan Ahı Koşar, ''Bulunduğumuz tesis 2015 yılında 100 dekarlık alana kuruldu. Bünyesinde 130 çeşit şeftali yetiştiriciliği yapıyoruz. Bu 130 çeşidin içerisinde sofralık, nektarin, basık ve sanayilik şeftali çeşitleri bulunmakta. Bu çeşitler henüz Türkiye'de denenmediği için bu bahçe ilklere imza atacak. Çünkü basık sanayi nektarin çeşitleri özellikle İspanya'da ve Akdeniz'e komşu ülkelerde fazlasıyla yetiştiriliyor. İhracatın büyük oranını bu çeşitler teşkil ediyor. Sanayilik çeşitlerde de aynı şey söz konusu. Bizim gayemiz, Bursa'da uygun alanları seçip, Bursa üreticisine ürünleri tanıtmak. Artık bahçelerin bu yeni çeşitlerden kurulmasını sağlayıp üretimi arttırmak istiyoruz" dedi.



Proje TÜBİTAK destekli yürütülüyor
Araştırmaların yapıldığı bahçenin TÜBİTAK destekli olduğunu belirten Koşar, ''Bu bahçede şeftalide 8 farklı terbiye sistemi uygulanıyor. Ürünün Bursa bölgesine uygunluğunu tespit etmeye çalışıyoruz. Bu 8 sistem farklı kıstaslarla karşılaştırılıyor. Bu mukayeseler sonunda Bursa bölgesine uygun terbiye sistemi belirlenecek. Üreticilerin artık bahçelerini bu şekilde terbiye etmeleri sağlanacak'' dedi.

BURSASPOR
Bursasporlu futbolcular pes etmiyor
Bursaspor'da Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıkları bugün yapılan antrenmanla devam etti. Yeşil-be...
GÜNDEM
Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler He...
EĞİTİM
1 Nisan Pazartesi günü okullar tatil edildi
Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla okulların 1 Nisan Pa...
BURSA
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi! Emekli maaşları yeniden masaya yatırılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart'taki yerel seçim süreciyle ilgili Bursa'da düzenlenen mitingde önem...
GÜNDEM
Sosyal medya fenomeni Talu çifti kuaförlerini de dolandırdı
Yakın çevrelerini 150 milyon lira dolandırdığı iddia edilen sosyal medyada fenomeni Kıvanç ve eşi...
BURSA
Başkan Aktaş, "Ana Kucakları sayısını 100'e çıkartacağız"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmete aldıkları 32 ana kucağında 4 bine yakın ç...