Her 3 kişiden 1'inde Hepatit B virüsü var

Türkiye'de Hepatit B ve C virüsleri yayılma oranı gün geçtikçe artıyor.

SAĞLIK, 28 Temmuz 2017 Cuma, 12:50
Her 3 kişiden 1'inde Hepatit B virüsü var

Türkiyede, herkese yakın olduğu belirtilen ve her 3 kişiden birinin Hepatit B virüsu ile karşılaştığı belirtildi.

29 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla açıklamada bulunan Düzen Sağlık Grubu'ndan Dr. Uğur Çiftçi, ülkemizde en sık Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin görüldüğünü belirterek, teşhis ve tanı ve önlemleri konusunda açıklamada bulundu.

HEPATİT B VE C VİRÜSÜ'NE DİKKAT

Hepatit A, B, C, D, E, F ve G keşfedilme sıralarına göre alfabetik isimlendirilmiş virüsleri belirttiğine dikkat çeken Dr. Uğur Çiftçi, "Ateş, kusma ve iştahsızlıktan idrar renginde koyulaşma, sarılık, dışkı renginde açılma ve üst karın ağrısına dek birçok belirti Hepatit hastalığına işaret edebiliyor. Virüslerden Hepatit B ve Hepatit C virüsü daha önemli. Çünkü kronikleşip karaciğer sirozu ve kansere neden olabiliyorlar." dedi.

ANNEDEN ÇOCUĞA BULAŞABİLİR

Dr. Uğur Çiftçi, anneden çocuğa bulaşma riskinin hepatit B'de biraz daha belirgin olduğunu belirtirken, "Şu an ülkemizde hamile bir kadın, sağlık kuruluşuna başvurmuşsa mutlaka hepatit testleri yapılıyor. Bu testler sonucunda eğer annede hepatit B veya hepatit C varlığı saptanmışsa buna göre önlem alınabiliyor." dedi.

HER 3 KİŞİDEN 1'İNDE HEPAPTİT B VİRÜSÜ VAR

Dr. Çiftçi açıklamasında, "Türkiye'de bugün her 3 kişiden yaklaşık 1'i Hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır. Yine her 10 kişiden 1'i Hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hepatit B ve C bulaşma sonrası yıllarca hiç belirti vermeyebilir. O dönemde ancak taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadüfen tespit edilir. Tanıda serolojik testler ve virüs tespitine dayalı PCR testlerinin yanı sıra, karaciğer hasarının tespiti için elastografi, invaziv bir yöntem olan biyopsiye tercih edilebilir." uyarısında bulundu.

HER GEÇEN GÜN CİDDİ BOYUTLARA ULAŞIYOR

Hepatit hastalığı hakkında toplumsal bilincin geliştirilmesinde hastalıkla mücadelede öncelikli adımı oluşturduğunu belirten Çiftçi, "Özellikle Hepatit B ve C enfeksiyonları tanıda yaşanan gecikmeler ve tedavinin zorluğu nedeniyle tüm dünyada hala önemli bir sağlık sorunudur. Bu nedenle hepatit B'yi keşfeden ve hepatit B'ye karşı aşının gelişmesini sağlayan bilim adamı Baruch Samuel Blumberg'in doğum gününe ithafen her yıl 28 Temmuz günü 'Dünya Hepatit Günü' olarak anılıyor. Her geçen gün daha ciddi boyutlara ulaşan hepatit hastalığı hakkında toplumsal bilincin geliştirilmesi, hastalıkla mücadelede öncelikli adımı oluşturuyor." dedi.

HEPATİT C AŞISI YOK

Hepatit B için aşı olduğunu ve Türkiye de dahil birçok ülkede aşı takvimine konduğunu hatırlatan Dr. Çiftçi, "Ancak hepatit C hastalığına karşı bir aşı henüz geliştirilmemiştir. Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi hepatitlerden korunmak kişisel korunma alışkanlıkları ve hijyen kuralları edinmemiz gerekir." diye konuştu.

BURSASPOR
Bursasporlu futbolcular pes etmiyor
Bursaspor'da Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıkları bugün yapılan antrenmanla devam etti. Yeşil-be...
GÜNDEM
Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler He...
EĞİTİM
1 Nisan Pazartesi günü okullar tatil edildi
Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla okulların 1 Nisan Pa...
BURSA
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi! Emekli maaşları yeniden masaya yatırılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart'taki yerel seçim süreciyle ilgili Bursa'da düzenlenen mitingde önem...
GÜNDEM
Sosyal medya fenomeni Talu çifti kuaförlerini de dolandırdı
Yakın çevrelerini 150 milyon lira dolandırdığı iddia edilen sosyal medyada fenomeni Kıvanç ve eşi...
BURSA
Başkan Aktaş, "Ana Kucakları sayısını 100'e çıkartacağız"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmete aldıkları 32 ana kucağında 4 bine yakın ç...