Güneş çarpmasına dikkat!

Dahiliye Uzmanı Dr. Yunus Gül, serin havaların geride kaldığı, sıcak ve nemli havaların yoğunluk kazandığı bu günlerde, güneş çarpmasına karşı dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu.

SAĞLIK, 15 Temmuz 2019 Pazartesi, 10:10
Güneş çarpmasına dikkat!

Özel İbni Sina Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yunus Gül, yaşlı, çocuk, hipertansiyon, şeker hastaları, kalp ve damar hastalıkları, fazla kiloları, kronik bir hastalığı olan kişilerin güneş çarpmasına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. 
Dr. Gül, bu tür şikayetleri olan kişilerin öğlen saatlerinde dışarı çıkmaması, mecburi durumlarda ise önlem almalarını, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için özellikle kafa kısmını kapatmaları gerektiğini kaydetti. 

"Mutlaka önlem alınmalı" 
Güneş çarpmasına karşı mutlaka önlem alınması gerektiğini anlatan Dr. Gül, "Sıcak ve nemli havaların halsizlik, aşırı yorgunluk, güneş çarpması, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, nabız hızında artma, solunum sayısında artma, tansiyon düşüklüğü, göz çukurlarının belirginleşmesi, görme netliğinin bozulmasına sebebiyet vermektedir. Önlem alınmadığı taktirde, komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya şuur kaybı yaşanmaktadır. Bu tür belirtilerden herhangi birini yaşayanların hemen serin ve hava akımı olan bir yere geçerek, bol sıvı içmeleri ve en yakın bir sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekmektedir" dedi. 

"Bol ve açık renkli giysiler giyinilmeli" 
Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücudun ısısının da arttığını belirten Dr. Gül, "Ani hava değişiminden dolayı vücut bu yeni duruma alışmaya çalışmaktadır. Terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Ayrıca, herhangi bir hastalığa bağlı ilaç kullanımı ise terlemeyi artırır. Saat 11.00-16.00 arasında güneş ışınlarının en etkili olduğu bir zaman dilimidir. Bunun için dışarıya çıkılacağı zaman bol ve açık renkli giysiler giyinilmeli. Dışarıda çalışmak zorunda kalanların ise mutlaka ve mutlaka korunmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı. 

"Sabah veya akşam spor yapılmalı" 
Sabahın erken saatlerinde ya da akşamın serinliğinde spor yapılması gerektiğini belirten Dr. Gül, "Bu zaman dilimi dışında spor yapanların aşırı sıvı kaybettiklerini ve yetersiz sıvı alımı sonucunda ise terlemeyle birlikte vücutta hızla bir su ve tuz kaybı meydana gelmektedir" dedi. 

BURSA
Geleceklerine dair hayallerini resimle anlattılar
Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen 'Kendi Geleceğ...
BURSA
Bursa'da 3 defineciye mezar olan mağara ve tünelleri ilk kez görüntülendi
Bursa'nın İznik ilçesi Gürmüzlü Mahallesi'nde 3 defineciye mezar olan mağara ve tünelleri İHA tar...
SPOR
Fenerbahçe - Beşiktaş derbisinin tarihi belli oldu
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig'de 34. ve 35. hafta müsabakalarının programl...
DÜNYA
Kırgızistan'da TikTok'a kısıtlama
Kırgızistan'da sosyal medya platformu TikTok'un kısıtlandığı açıklandı.
SİYASET
Fidan: "Netanyahu'nun iktidarda kalabilmek için bölgemizi bir savaşa sürüklemeye çalıştığı aşikardır
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mohammed bin Abdulrahman Al-Tha...
BURSA
Bursa'da otomobiller alev topuna döndü
Bursa'da iki ayrı otomobil, çıkan yangında alev topuna döndü. İki araçta kullanılamaz hale gelirk...