FIFA 21 takımlı lige izin veriyor mu?

Bursaspor, Göztepe ve Büyükşehir Belediye Erzurumspor, Türkiye Futbol Federasyonu yetkililerine, 21 takımlı lig için sözlü bir başvuruda bulundu. FIFA talimatnamesi, bu gibi değişikliklerin çok daha önceden belirtilmesini söylüyor; fakat bazı kararları talimatnameye aykırı olsa bile, o ülkenin yerel yönetimlerine bırakıyor.

SPOR, 25 Mayıs 2019 Cumartesi, 22:42
FIFA 21 takımlı lige izin veriyor mu?

Spor Toto Süper Lig'de 15, 16 ve 17. sırada bulunan Göztepe, Bursaspor ve Büyükşehir Belediye Erzurumspor takımları, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) sözlü bir başvuruda bulundu. Geçtiğimiz çarşamba akşamı Kulüpler Birliği'nin düzenlediği iftara katılan Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, Bursaspor Başkanı Ali Ay ve BB. Erzurumspor Başkanı Hüseyin Üneş; yaklaşık bir buçuk saat süren sohbet toplantısında, bu sezon özellikle 'VAR' konusunda çok fazla mağduriyet yaşandığını ileri sürerek, Süper Lig'in 21 takıma yükseltilmesi ve bu sezon küme düşmenin gerçekleşmemesi konusunda fikir birliğine vardı.

Bu konuyla ilgili yetkililere sözlü bir başvuruda bulunan üç kulübün başkanı, detaylı sunumlarla muhtemelen sezonun sona ermesinin ardından TFF'ye resmi bir başvuruda bulunacak.

SÜPER FİNAL SEZONU EMSAL TEŞKİL EDİYOR

3 kulüp başkanının bu başvurusu; aslında FIFA talimatlarına aykırı bir durum. Zira FIFA talimatları, liglerle ilgili kararların bir sene öncesinden belirtilmesi gerektiğini söylüyor. Fakat istisnalar da yok değil. FIFA, talimatnamede yer almasına rağmen; bazı kararları yerel yönetimlerin insiyatifine bırakabiliyor. Örneğin; Süper Lig'de 2011-2012 sezonunun başlamasına bir ay kala, Süper Final kararı alınmış ve bir sene önceden haber verilmemesine rağmen; FIFA bu kararı TFF'ye bırakmıştı. Yabancı sayısı kuralı değişikliklerinde de benzer hadiseler yaşandığı için; FIFA'nın lig sayısı ile ilgili kararını da TFF'ye bırakma ihtimali hiç de az değil gibi gözüküyor.

TEK ENGEL YAYIN GELİRLERİ

TFF'nin söz konusu kararı almasında, karşısında duran en büyük engel ise yayın gelirlerinin dağılımı... Eğer lig 21 takıma yükselirse, önümüzdeki sezon tüm takımların alacağı para azalacağından dolayı, diğer kulüplerin bu karara tepki göstereceğini kestirmek zor değil. Eğer bu probleme ekstra ödeme veya küme düşen takımlara daha az yayın geliri ödeme gibi farklı çözümler üretilebilirse, bu değişikliğin ancak bu şekilde gerçekleşme ihtimali olabilir gibi gözüküyor.

SAMET ÇAYIR - ÖZEL HABER

SPOR
Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından yaşananlar Avrupa basınında
Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında oynanan Trabzonspor - Fenerbahçe maçının ardından yaşanan sa...
DÜNYA
Gazze'de can kaybı 31 bin 645'e yükseldi
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin say...
BURSA
Bursa'da muhtarlık binasına saldırı
Bursa'nın İnegöl ilçesi Süleymaniye Mahallesi muhtarlık binasına, kimliği belirsiz kişi ya da kiş...
BURSA
Bursa'ya Osmangazi'den yeni nefes alanı
Osmangazi Belediyesi, depreme karşı dayanıklı konutları, geniş cadde ve kaldırımları, zemin+5 kat...
BURSA
Dündar: "Osmangazi'de 11 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışması yapacağız"
Osmangazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Mustafa Dündar yeni seçim ofisini kentsel dön...
BURSA
Bursa'da kaçak silah imalatçısına operasyon!
Bursa'nın İznik ilçesinde kaçak silah imalatı yaparak satan şahıs, ekiplerin baskını ile yakalana...