Dünyanın ilk burgu gökdeleni

İsveç'in Malmö kentinde yükselen bu yapı, bir tarafta sanat, diğer tarafta matematiğin birleştiği mimari şölene dönüşüyor..

DÜNYA, 13 Şubat 2018 Salı, 23:00
Dünyanın ilk burgu gökdeleni

Öncelikle "Turning Torso" ne demek? "Turning" İngilizcede dönüş manasına geliyor. "Torso" ise başı, kolları ve bacakları olmayan insan gövdesi demek. Dolayısıyla "Turning Torso" dönen gövde şeklinde Türkçeye çevirilebilir.

Ancak bu isim dönüş kelimesi ile sizi yanıltmasın. Binayı döndüren bir mekanizma yok. Bina kendi ekseni etrafında burgu şeklinde kıvrılarak yükseliyor. Binanın tasarımcısı Santiago Calatrava için sadece mimar deyip geçmek pek doğru olmaz zira kendisi çok yönlü bir sanatçı. Mimarlık ve inşaat mühendisliğinin yanı sıra, heykeltıraş ve ressam. Daha önce yaptığı "Turning Torso" adlı bir heykeli var. Söz konusu binayı tasarlarken de bu heykelinden esinlenmiş. Çok da iyi yapmış çünkü sonuç bir bina olmanın çok ötesinde, göz alıcı bir başyapıt!

Turning Torso'nun yapımına 2000 yılında başlandı. Oldukça maliyetli ve teknik açıdan da zor bir proje olduğu için inşaat bir hayli uzun sürdü. Ziyaretçiler ancak 2005'in Kasım ayı itibariyle, uzun zaman dışarıdan baktıkları bu tuhaf yapının içine girme fırsatı buldular. 

Turning Torso görsel olarak pek belli etmese de aslında üst üste bindirilmiş dokuz küpten oluşuyor ve her bir küp kendi içinde beş kata sahip. Kendi ekseni etrafında burgu şeklinde yükselen gökdelen 192 metre uzunluğa sahip ve toplam 54 katlı. İlk iki kat iş yerleri için ayrılmış.

Üçüncü kattan itibaren her katta sadece konut olarak kullanılan daireler var ve binanın toplam alanı 17.500 m². Binada toplam 147 daire mevcut. En küçük daireler 90 m², en büyükleri ise 190 m². Böyle bir binada yaşadığınızı düşünsenize, dünyanın öteki ucundaki birine bile evinizi tarif etmeniz için sadece iki kelime kullanmanız yeterli.

Turning Torso binasına bakıp nasıl sapasağlam ayakta duruyor diye soranları daha fazla bekletmeyelim: Cevap asansör! Binanın merkezinde yer alan ve ekseni belirleyen asansör boşluğu aslında çelik bir boru vazifesi görüyor ve yük bu asansörün çevresine dengeli bir şekilde yayılıyor. Bu temel direği, binayı çepeçevre saran çelik konstrüksiyon destekliyor. Dünyanın "ilk burgu gökdeleni" olma ünvanını elinde bulunduran Turning Torso gökdeleni mimari bir akımın da öncülüğünü yapmış

BURSASPOR
Bursasporlu futbolcular pes etmiyor
Bursaspor'da Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıkları bugün yapılan antrenmanla devam etti. Yeşil-be...
GÜNDEM
Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler He...
EĞİTİM
1 Nisan Pazartesi günü okullar tatil edildi
Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla okulların 1 Nisan Pa...
BURSA
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi! Emekli maaşları yeniden masaya yatırılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart'taki yerel seçim süreciyle ilgili Bursa'da düzenlenen mitingde önem...
GÜNDEM
Sosyal medya fenomeni Talu çifti kuaförlerini de dolandırdı
Yakın çevrelerini 150 milyon lira dolandırdığı iddia edilen sosyal medyada fenomeni Kıvanç ve eşi...
BURSA
Başkan Aktaş, "Ana Kucakları sayısını 100'e çıkartacağız"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmete aldıkları 32 ana kucağında 4 bine yakın ç...