Çalıkuşu Feride'nin köyüne huzur geldi

Bursa'da Çalıkuşu Romanına konu olan Uludağ eteklerinde Zeyniler Mahallesi, eşsiz manzarası nedeniyle alkol alıp taşkınlık yapanlar yüzünden yaşanmaz hale gelmişti. Yaz aylarında evlerini terk eden köylüler Bursa İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan'ın talimatıyla harekete geçen Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Yunus Ekiplerinin kararlığı sayesinde huzura kavuştu.

BURSA, 15 Ekim 2020 Perşembe, 10:52
Çalıkuşu Feride'nin köyüne huzur geldi

SABAH GAZETESİ'NDEN TUNA ÇAM'IN HABERİ

Bursa'da Çalıkuşu Romanına konu olan Uludağ eteklerinde Zeyniler Mahallesi, eşsiz manzarası nedeniyle alkol alıp taşkınlık yapanlar yüzünden yaşanmaz hale gelmişti. Yaz aylarında evlerini terk eden köylüler Bursa İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan'ın talimatıyla harekete geçen Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Yunus Ekiplerinin kararlığı sayesinde huzura kavuştu. Köyün girişine demir kapı dahi yapan Zeyniler sakinleri her gün köye çıkan yolda uygulama yapan ve alkol alanları men eden Yunus ekiplerine minnettar. Muhtar Nihat Ülker, köylerinin huzura kavuştuğunu, gecenin bir yarısı nara atanlardan kurtulduklarını belirterek polis ekiplerine köy halkı adına teşekkür etti.  
  Türk edebiyatının usta kalemlerinden Reşat Nuri Güntekin'in 1922'de yazdığı Çalıkuşu romanının başkarakteri Feride'nin öğretmenlik yaptığı yer olarak bilinen Zeyniler Mahallesi, Uludağ'ın eteklerinden eşsiz bir manzaraya sahip. Çalıkuşu filmine de ev sahipliği yapan köyün, son yıllarda alkol alıp taşkınlık yapanlar yüzünden huzuru kaçmıştı. Köyün girişine dahi demir kapı yapıp anahtarı köyde kalanlara dağıtılmıştı. Köye giden dar ve virajlı yol araçlarıyla gelip alkol alanlar yüzünden kapanıyordu. Zeyniler Mahallesi'ne çıkan yol eşsiz bir Bursa manzarasına sahip. Bu nedenle arabalarıyla alkol almaya gidenlerin ilk tercihi oluyor. Alkol aldıktan sonra kendinden geçenler köy içerisindeki Çalıkuşunun yaşadığı evi görmeye gidince olanlar oluyor. Köy içinde bira şişelerini yerlere atıp gürültü hatta kavga eden, kendini bilmezler yüzünden bazı köylüler yaz aylarında evlerini terk edip şehir merkezinde kalmaya başlamıştı.
  Vatandaşların yoğunlaşan şikayetleri üzerine harekete geçen Bursa Emniyet Müdürlüğü, Çalıkuşu romanına ilham veren köyü 24 saat denetleme kararı aldı. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Yunus Timleri her gün köye çıkan yolu ve köy içinde devriye atmaya başladı. Alkol alanları men eden ayrıca parklanmaya da izin vermeyen polis ekipleri sayesinde köylüler rahat bir nefes aldı.
  ''Yunuslara minnettarız''
  Zeyniler Muhtarı Nihat Ülker, "Önceden şikayet edince polis geliyor, taşkınlık yapanları men ediyordu. Ancak polis gidince tekrar gelip bu kez şikayet ettik diye köy halkıyla kavga ediyorlardı. Şimdi Yunus timleri her gün buradalar sürekli yolu ve köyümüzü kontrol ediyorlar. Allah onlardan razı olsun sayelerinde huzuru kavuştuk. Yaz aylarında evlerini bile terk edenler vardı. Şimdi özellikle yaşlılarımız huzur içinde" dedi. Zeyniler mahallesi sakinlerinden Mustafa Demirel de Yunus timleri sayesinde rahat bir nefes aldıklarını ifade ederek, "Önceden Yoldan eve gelirken çocuklarım kavga eder mi? yolları kesilir mi? Diye endişe ediyorduk. Çünkü sürekli oluyor yolun ortasına masa kuranlar bile var. Şikayet ettiğimiz için bizimle kavga etmeye bile gelenler oluyordu. Ama yetkililerin bize yardım elini uzatmasından sonra artık huzur içindeyiz" diye konuştu. İbrahim Kara ise köye gelirken annesini sürekli aradığını kimseye bulaşma sana laf atsalar bile yoluna devam et şeklindeki nasihatlerinden yunus ekipleri sayesinde kurtulduğunu söyledi. ''Adam gibi oturup manzara seyretseler bir şey demeyiz'' diyen Hanife Çelik ise, '' Arabalarının camlarından şişeleri yere atıyorlardı. Gece 12 de nara atıp Çalıkuşu ev demisin diye bağıranlar bile oluyordu. Allah polisimizden razı olsun iyi ki geliyorlar'' dedi.
  (HG-

BURSA
Karacabey Boğazı'nda deniz suyu kalitesi artacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin BUSKİ marifetiyle Karacabey Boğazı'ndaki su kalitesinin artırılma...
DÜNYA
Mescid-i Aksa'da cuma namazında 125 bin Müslüman saf tuttu
İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdürürken, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistinli...
SPOR
Süper Lig'de 31. haftanın hakemleri açıklandı
Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler açıklandı.
BURSA
Mudanya sporda da öncü olacak
Cumhur İttifakı AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer, ilçeye kazandıracakları tes...
BURSA
Bursa'daki villada dehşet! Bir kişi öldü, yaralı bahçıvan alevler içinde kaldı
Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki İnkaya Mahallesi'nde bir villada yangın ve patlama yaşandı. Bir ...
BURSA
AK Parti ve CHP adayları iftarında bir araya geldi
Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı ...