Bursa'nın acı günü

Bursa'nın eski Osmangazi Belediye başkanlarından Basri Sönmez uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

YAŞAM, 19 Mayıs 2017 Cuma, 10:05
Bursa'nın acı günü

1994-99 yılları arasında Osmangazi Belediye Başkanlığı yapan 72 yaşındaki Basri Sönmez, belediye başkanlığının ardından BTSO tarafından Gemlik'te kurulan Serbest Bölgenin genel müdürlüğüne getirilmişti. 
Bursa'nın eski başkanlarından Basri Sönmez uzun süredir kanser tedavisi görüyordu. Bursa'daki özel bir hastanede yatan Sönmez'in acı haberi sabaha karşı duyuldu. Haberi alan Sönmez'in yakınları ve sevenleri hastaneye akın etti.
Önce Şantiye Şefi, sonra Fen İşleri Müdürü olduğu dönemde belediyede, tarihi kent kimliğini öne çıkaran çalışmalar Basri Sönmez tarafından başlatılmıştı. 1994-1999 döneminde Anavatan Partisi'nden seçildi ve Osmangazi Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 2009 yerel seçimlerinde MHP'nin Osmangazi Adayı oldu. Bursa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunda yönetim kurulu üyeliği, Soğukpınar ve Belediyespor kulüplerinde yönetim kurulu üyeliği yaptı. Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKTSV) Anadolu Spor Gazetecileri Derneği (ASGD) Güney Marmara Çevre Derneği (GÜMÇED) kurucuları arasında yer alan Sönmez, 1999 yılında BTSO tarafından Gemlik'te kurulan Serbest Bölgenin genel müdürlüğüne getirilmişti. İyi bir belediyeci ve gerçek bir Bursa aşığı olması yanında, sanatsal çalışmalarıyla dikkat çekmişti.

Basri Sönmez kimdir?

1945 Bulgaristan doğumludur. Mimar ve Karikatür Sanatçısıdır.

1950'de ailesiyle Türkiye'ye göç ederek Bursa'ya yerleşti. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Bursa'da tamamladıktan sonra 1970'de İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümünü bitirdi.

Bir süre Bursa İl İmar Müdürlüğü'nde çalıştı, bu arada Atatürk Spor Salonu inşaatı kontrol mühendisliğini yaptı. Yedek subaylık hizmetinin ardından 1973'de Bursa Belediyesi Fen İşleri'nde çalışmaya başladı; 1977-1989 yılları arasında on iki yıl boyunca Fen İşleri Müdürlüğü yaptı. Bu görevi sırasında çok sayıda kanalizasyon, tarihi çevre koruma, yol, yapı ve drenaj projesinin uygulanmasında emeği geçti.

1989'da Belediyedeki görevinden ayrıldı. 1992 yılında Anavatan Partisi'ne (ANAP) katıldı. 27 Mart 1994 yerel seçiminde ANAP adayı olarak Osmangazi İlçesi belediye başkanı seçildi ve Nisan 1999'a kadar bu görevi sürdürdü.

Bursa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'nda yönetim kurulu üyeliği, Soğukpınar ve Belediyespor kulüplerinde yöneticilik yaptı. Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKTSV), Anadolu Spor Gazetecileri Derneği (ASGD), Güney Marmara Çevre Derneği (GÜMÇED) kurucuları arasında yer alan Sönmez, aynı zamanda TURİNG ve Tarihi Türk Evleri Koruma Derneği üyesi olarak görev aldı.

Haziran 1999'da BTSO tarafından Gemlik'te kurulan Serbest Bölgenin genel müdürlüğüne getirildi, bu görevini sürdürmektedir.

SPOR
Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından yaşananlar Avrupa basınında
Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında oynanan Trabzonspor - Fenerbahçe maçının ardından yaşanan sa...
DÜNYA
Gazze'de can kaybı 31 bin 645'e yükseldi
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin say...
BURSA
Bursa'da muhtarlık binasına saldırı
Bursa'nın İnegöl ilçesi Süleymaniye Mahallesi muhtarlık binasına, kimliği belirsiz kişi ya da kiş...
BURSA
Bursa'ya Osmangazi'den yeni nefes alanı
Osmangazi Belediyesi, depreme karşı dayanıklı konutları, geniş cadde ve kaldırımları, zemin+5 kat...
BURSA
Dündar: "Osmangazi'de 11 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışması yapacağız"
Osmangazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Mustafa Dündar yeni seçim ofisini kentsel dön...
BURSA
Bursa'da kaçak silah imalatçısına operasyon!
Bursa'nın İznik ilçesinde kaçak silah imalatı yaparak satan şahıs, ekiplerin baskını ile yakalana...