Bu festival ilk kez Bursa'da düzenlendi

Kadın sorununa dikkat çeken filmlerin yer aldığı 15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, sinema tutkunları ile Konak Kültürevi'nde buluştu.

KÜLTÜR - SANAT, 08 Nisan 2017 Cumartesi, 16:01
Bu festival ilk kez Bursa'da düzenlendi

Nilüfer Belediyesi'nin katkıları, Filmmor, Mor Salkım Kadın Derneği ve Aykırı Sinema Derneği iş birliğiyle sadece kadın yönetmenlerin kadın konulu filmlerinin yer aldığı 15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali Bursa'da. Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi'nde düzenlenen ve iki gün sürecek film festivalinin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Filmmor Kadın Kooperatifi Kurucusu Melek Özman, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler ve çok sayıda davetli katıldı.
15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, festivalde emeği geçen herkese teşekkür etti. Türkiye'de, iktidarları, kadınların belirlediğine dikkat çeken Başkan Bozbey, "Toplumda eğer kadınlar sesini yükseltmezse, kadınlar 'Hayır'ı fazlaca kullanmazsa ve buna da sahip çıkmazsa geleceğimiz karanlık demektir. Bu ülkede iktidarları tayin eden kadınlardır. Kadınlar ne tarafa daha fazla eğilim gösterirse o taraf iktidar oluyor. Bu süreçte de her zaman olduğu gibi kadınların eğilimi ne tarafa doğru fazlaysa orası iktidar olacaktır. Bu demektir ki kadınlara çok büyük görev düşüyor. Geleceğimiz açısından, çocuklarımız, torunlarımız açısında, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet muhafaza edilmesi açısından sorumluluk düşüyor. Kadınlarımız bu özveriyi gösterecek niteliktedir" diye konuştu. Kadının özgürlüğünden yana olduklarını söyleyen Bozbey, şöyle devam etti: "Kadın ve erkeğin eşit haklardan, eşit bir yurttaş kimliğiyle sosyal, kültürel ve her alanda beraberce aynı haklara sahip olmasından yanayız. Ama kadınların bir tek yerde özgür olduğunu düşünüyorum; bir tek seçim kabininde özgürdür kadınlar. Orasını da yıkalım her yerde özgür olsun kadınlar" diye konuştu.

"KADINLAR ZORLUKLAR KARŞISINDA BİR YOL BULUYOR"
Filmmor Kadın Kooperatifi Kurucusu Melek Özman da son yıllarda zor şartlar altında festivali gerçekleştirdiklerini ve kadınların her zaman zorluklar karşısında çıkar bir yol bulduklarını kaydetti. Özman, "Son yıllarda OHAL'de festival yapıyoruz. Organizasyon için mekan bulmak bu koşullarda çok zor oluyor. Ama biz bu salonda buluşabildiysek OHAL'de de bu halde de, beraber bu festivali var ettiysek iyi ki varsınız. Bu festivaller var olacak ve kadınların dayanışmasından daha güçlü hiçbir şey yok. Hayatta ve bu koşullarda üretmeye devam edeceğiz. Son yıllarda kadınların sinema üretimi azalmadı arttı. Çünkü biz kadınlar her zorlukta ayakta kalmaya, üretmeye şerbetliyiz. Her duruma göre yeni çözümler buluyoruz ama bu zorlukta daha çok çaba sarf ederek eski yıllardan daha çok üretiyoruz" dedi.
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler de 2013 yılında kurulduklarını hatırlatarak Filmmor Festivali'ni Bursa'da ilk kez düzenlemenin sevincini yaşadıklarını söyledi. Üzümcüler, "Kadın dayanışması çok önemli, kadınlar da 15 yıl önce bu dayanışmayı, bu mücadeleyi birlikte sürdürebilmek için bu kooperatifi kurdular ve biz de her zaman onların yanında olmaya çalışıyoruz. destek veren herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından 105 kadından oluşan Nilüfer Kadın Korosu, Aysel Gürel'in şefliğinde konser verdi.
Kadın sorununa dikkat çeken 15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nin ilk gününde açılışın ardından saat 14:00'te  'Zeytin Ağacı', 16:00'da 'Başkasının Evi', 18:00'da de 'Tam Gözlerimi Açarken' isimli filmler Konak Kültürevi'nde izleyici ile buluştu.

9 Nisan Pazar günü de Nilüfer Dernekler Yerleşkesi'nde saat 12:00'de 'Çok Uzak Fazla Yakın', 14:00'de 'Ben Halkım', 16:00'da 'Tereddüt', 18:00'de 'Feminist Değilim Ama' filmleri festival kapsamında ücretsiz olarak gösterilecek. Festival'de bir de 'Türkiye Sinemasında Kadınlar' konulu söyleşi düzenlenecek. Nilüfer Dernekler Yerleşkesi'nde düzenlenecek söyleşi Masum Küstah Fettan filmiyle, Melek Özman sinema tutkunlarıyla saat 19:00'da bir araya gelecek.

BURSA
AK Parti ve CHP adayları iftarında bir araya geldi
Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı ...
GÜNDEM
Cübbeli Ahmet'ten olay sözler: 'Bu iki partiye oy vermek caiz değil'
Türkiye 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere kilitlenirken, son günlerde İsmailağa Cemaat...
BURSA
Başkan Aktaş: "Biz gençlerimize güveniyoruz"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu dönemde olduğu gibi yeni dönemde de gençlerin ...
BURSA
DOSAB ve DOSABSİAD geleneksel iftar programında bir araya geldi
DOSAB ve DOSABSİAD tarafından bu yıl da gerçekleştirilen geleneksel iftar yemeği programında bölg...
BURSA
Bursa'da arkadaşıyla konuşurken daldı, dükkana girdi
Bursa'da motosikletin üstünde arkadaşıyla konuşan vatandaş, elini gaz pedalında unutunca dükkana ...
EĞİTİM
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya sıralamalarında ilk 400'de y...