Bayramda ikramlara dikkat!

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, Ramazan Bayramı'nda beslenme konusunda vatandaşları uyararak, "Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Bayramlarda ikramlara dikkat" dedi.

SAĞLIK, 13 Haziran 2018 Çarşamba, 11:39
Bayramda ikramlara dikkat!

Ramazan Bayramı ve sonrasında beslenmeyle ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğunu kaydetti. Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerine dikkati çeken Bahçacı, bazı kişiler hala kendilerini oruç tutuyor zannederken, bazı kişilerin ise "oruç bitti şimdi yeme zamanı" diyerek aşırı miktarda besin tükettiklerine işaret etti. Özellikle oruç tutan kişileri beslenme konusunda uyaran Bahçacı, bayram ve sonrasında aşırı yemek yeme ile bazı problemlerin de kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. Bunların en önemlisinin hazımsızlık ve mide problemleri olduğunu ifade eden Bahçacı, ayrıca gelenek üzere bayramda tatlı tüketiminin de arttığını ve yine sağlık sorunları yaşandığını dile getirdi. Bayram ikramları konusunda da uyarılarda bulunan Bahçacı, "Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir" diye konuştu. 

"Bol sebze ve meyve tüketimi önemli" 
Ramazan Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenmeye yönelik önerilerde de bulunan Bahçacı, "Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir" şeklinde konuştu. 
Kronik hastalar, çocuklar ve yaşlıların beslenmeleri konusunda da uyarılarda bulunan Bahçacı, "Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Ayrıca 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, besin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir. Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramını kutlar hastalarımıza acil şifalar dilerim" ifadelerini kullandı. 

DÜNYA
Gazze'de can kaybı 33 bin 797'ye yükseldi
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayı...
BURSA
Otomobilin çarptığı yaşlı adam yaralandı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde yolun karşısına geçmek isteyen yaşlı adam otomobilin çarpması sonucu y...
BURSA
Başkan Bozbey: "5 yıl içerisinde alt yapısını tamamlamadığımız bölge kalmayacak"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BUSKİ (Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel ...
BURSA
Bursa'da otomobilin çarptığı bisikletli kız yaralandı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir otomobil, bisikletli genç kıza çarptı. Sağlık ekiplerince hastaney...
BURSA
Bursa'da çalıntı motosiklet ile başka bir motosiklet çalan hırsız yakalandı
Bursa'nın Karacabey ilçesinin Eskisarıbey Mahallesi'nde bayramın ikinci günü yaşanan motosiklet h...
GÜNDEM
Başıboş köpek dehşeti! Yaralanan kadın tanınmaz hale geldi
Edirne'de başıboş köpeklerin kovaladığı esnada kaçarken yere düşen ve kanlar içinde kalan yaşlı k...