Başbakan'dan müjde üstüne müjde

Başbakan Binali Yıldırım AK Parti Grup toplantısında açıklamalarda bulunarak KOBİ'lere kredi müjdesi verdi. Öte yandan Başbakan engelliler için de önümüzdeki yıl iş imkanı sağlanacağını açıkladı.

SİYASET, 31 Ekim 2017 Salı, 16:10
Başbakan'dan müjde üstüne müjde

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında konuşarak, "Son yıllarda ülkemize, demokrasimize, millet iradesine yönelik birçok saldırı ile karşı karşıya kaldık. Tamamını püskürttük, bertaraf ettik. Bütün bu mücadeleyi verirken, istikametimizi asla kaybetmedik, hedeflerimizden hiç şaşmadık. Milletin desteğiyle dimdik ayaktayız. Milletin desteğini alanın sırtı yere gelmez. Diz çöktürmeye çalıştılar, çökmedik. Dizginlemeye çalıştılar, inadına şaha kalktık. Cumhuriyetimizin 94. Yılına Türkiye'yi daha da büyüterek ulaştık. Türkiye, 15 Temmuz'a rağmen, terörle yoğun mücadeleye rağmen yüzde 5'in üzerinde büyüme gerçekleştirdi. İnşallah bu yıl sonu itibarıyla büyümemiz 6'nın üzerinde belki de 7'ye yakın bir orana ulaşacak. Türkiye, gelişmiş 20 ülke içinde en fazla büyüyen birinci ülke olacak. Gelecek 10 yılda en büyük gücümüz, yatırım, üretim ve ihracatta büyüme olacak. Bunu neye dayanarak söylüyorum? Yılın ilk yarısındaki büyümenin 3.9'u yatırımlardan geliyor, net ihracat artışından geliyor. 2017 yılını ihracatta istihdamda seferberlik yılı ilan etmiştik ve biraz da iddialı olarak hedefi ihracatta 153 milyar koymuştuk. Üstüne bu hedefi güncelledik, şimdi yeni hedefimiz 156,5 milyar dolar. Yılın dokuz ayındaki ihracattaki büyüme Türkiye'nin büyümesinin iki katından fazla oldu, yüzde 10.6 ihracatta büyümeyi gerçekleştirdik. Ekim ayı rakamlarının daha da iyi olacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Son dönemde hayata geçirilen birçok düzenlemenin olduğunu, kobilere, esnaf ve sanatkara geçen hafta 10 milyar liralık yeni kredi imkanının verildiğini belirten Yıldırım, "Onun üzerine şimdi yeni bir şeyden bahsedeceğiz, o da kobilerimizde yeni bir kredi imkanı getiriyoruz. Bu kredi imkanına göre, kobilerimiz eğer teknoloji düzeyi yüksek ürün ve yatırımlara yönelirse yüzde 70'i ödemesiz, yüzde 30'u geri ödemeli olmak üzere destek sağlayacağız. Amaç, katma değeri yüksek ürünlere kobileri yöneltmek. Yani, pahada ağır yükte hafif. Toplam destek tutarı her bir kobi için 5 milyar. Özel bir ürün olursa, bu iki katına çıkabilecek. Teknolojik yatırım destek programı. Başvurular geçen hafta itibarıyla başladı. Toplamda şu ana kadar 8 bin 355 müracaat aldık, değerlendirmeler sürüyor. 500 milyon desteği kobilerimize vermiş olacağız. Bir de yeni destek sistemi olarak, stratejik ürün desteği planı var. Bu programda da yerli ve milli ürünler ayrıca desteklenecek. Yerli katkısı ne kadar fazlaysa, patenti, milli haklarıyla tamamen milli bir ürün varsa bunlara ayrı bir destek programı hayata geçiriyoruz. Kobilerimizin ithal ettiği ürünleri geliştirmek suretiyle yerlilik ve millilik oranının artırırlarsa bu destekten faydalanabilecekler. Stratejik destek programına başvurular 15 gün sonra alınabilecek" dedi.
Gümrük kapılarının dış ticaretin ana unsuru olduğuna işaret eden Yıldırım, "Özellikle kara gümrük kapılarımız, otomatik plaka okuma ve kaydetme sistemiyle çalışacak. 17 sınır kapımızda kurulan bu sistem faaliyete geçecek. Bu sistemi tamamen yerli kaynaklarla yaptık. Yabancı dilde yazılı plakalar için de anında çevir sistemi var. Giriş çıkışlar kolaylaşıyor. Zamandan, personelden tasarruf var. İnsan kaynaklı hatalar tamamen ortadan kalkmış olacak. Bilgiler anında analiz edilecek, değerlendirilecek. Özellikle de kaçakçılıkla mücadelede ciddi bir kazanım elde edilmiş olacak" diye konuştu.

Engellilere müjde
Başbakan Yıldırım, engelli vatandaşlara yönelik uygulamalara değinerek, "Dün bu konuda Çalışma Bakanlığı, Aile Bakanlığımız Bakanlar Kurulumuza kapsamlı bir sunum yaptılar. Aldığımız kararları engelli vatandaşlarımız başta olmak üzere bütün milletimizle paylaşıyor. Engelli vatandaşlarımızın hakkını telim eden tek parti AK Parti'dir. 2002'de kamuda çalışan engelli sayısı, memur, 5 bin 777. Şimdi ne kadar? 52 bin 236. 5 binden 52 bine. On kattan fazla büyük. 15 yılda işçi, memur, özel sektör, devlet topladığımız zaman 365 binin üzerinde engelli kardeşimize iş aş sağladık. Bu rakamlar bile tek başına engelli kardeşlerimize bakış açımızı ortaya koyuyor. Bugün engelli kardeşlerimiz ulaşım, iletişimde hayatın her alanında 'biz de varız' diyorlar. Engellilerle ilgili 15 yılda, kapsamlı yasayı da AK Parti iktidarında biz çıkardık. Müjde ne? Önümüzdeki sene, 2018'de 5 bin engelli kardeşimize iş vereceğiz. Ayrıca e-KPSS sınavının geçerlilik süresi 2 yıl, hakları yanmasın diye bunu 4 yıla çıkarıyoruz. Ellerindeki puanlarla bu yerleştirme yapılacak" dedi.
2018 bütçesi programının detaylarına işaret eden Yıldırım, 2018 bütçesinin 763 milyar lira olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Babaannemin lafı gibi, bütünü bölme, yarımı yeme, ye iç karnını doyur" dedi.

"Bu bütçe faiz bütçesi
Yıldırım, 2018 bütçesinde faize verilecek miktarın yüzde 9 olduğunu anlatan Yıldırım, "2002 yılında 100 lira vergi topluyorduk, içinden 86 lirasını faize yatırıyorduk. Geriye 14 lira para kalıyor bozdur bozdur harca. Bu bütçede ne olacak? 100 liranın 88 lirası bizde kalıyor, 12 lirasını faiz veriyoruz. Gönlümüz istiyor ki hiç vermeyelim. 86 liradan 12 liraya düşürmüşüz. Diyorlar ya siz bu yatırımları nasıl yaptınız? Gömümü buldunuz diyorlar, faize giden paraları aldık milletin hizmetine, projelere verdik. Bu işe sizin aklınız ermez. Onun için bakın 2002 yılından geldiğimiz 15 yılda eğitim bütçesi 11 milyardan 134 milyara çıktı. 12 kat artmış. Onun için eğitimde bir milyon öğretmenimiz var. 7 milyon öğrencimiz var. Onun için 2019'da tekli eğitime geçeceğiz. Şimdiden bazı iller tekli öğretime geçti. Bu ne demek oluyor? Bütçemizin yüzde 18'i eğitime ayrılıyor. Sağlık diğer bir alan, AK Parti hükümetlerinin gururla ifade edeceği başarılı alanlarımızdan biri de sağlık. Bütçe büyüklüğünün yüzde 17'sini sağlığa ayırıyoruz. Bu bütçe yatırım bütçesidir. Görüldüğü gibi faiz bütçesi değil, yatırım ve hizmet bütçesidir. 2018 bütçesinde 85 milyar lira yatırıma ayırdık, bunun yüz milyara çıkması işten bile değil" açıklamasında bulundu.
Sosyal harcamalara değinen Yıldırım, "Bugün 51 milyar, sosyal devlet lafla olmuyor, icraatla oluyor. İcraatın adresi, AK Parti. Boş lafın adresi ne" şeklinde sorması üzerine partililerden 'CHP' sesleri yükseldi.

"CHP'liler bu işten anlamaz, bir gün biletinizi ben alayım, memleketin geldiği seviyeyi görün"

Polatlı'dan gelen vatandaşlara kaç dakikada şehir merkezine geldiklerini soran Başbakan Yıldırım, "18 dakikada Polatlı'dan Ankara'ya geliyorlar. CHP'liler bu işten anlamaz. Bir gün binin de biletinizi ben alayım. Memleketin geldiği seviyeyi görün. Kıskanmayın" şeklinde konuştu.
Taşerona kadro isteyen bir partiliye seslenen Yıldırım, "Bugün yarın inşallah devreye girecek. Yeni seneden itibaren taşeron mevzusu bitecek, yeni mevzulara bakalım" dedi.

Yıldırım, 532 ilçe kongresinin tamamlandığını belirterek, "400'ün üzerinde daha var, o kadar çok teşkilat var ki akılda bile tutmak zor. Böylece teşkilat başkanı teste girmiş oldu. Merkez ilçe kongrelerini Kasım ayı içinde bütün ilçe kongreleri bitecek ve il kongreleri kısa sürede başlıyor, bu ay içinde başlayacak Kasım ayı içinde il kongrelerine başlıyoruz. Mart sonunda tamamlayacağız. Belediyelerimizdeki istifalar ve değişim de aynı anlayış içinde gerçekleşiyor. Bunun millete hizmet yolunda nöbet değişimi olarak görüyoruz. Bizim yol arkadaşlığımız başka partiler gibi görev bitene kadar değil, son nefesi verene kadar. Görevlerine devreden bütün belediye başkanlarımıza hizmetlerinden dolayı partimiz ve milletimiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın 'Erdoğan diktatörün en şiddetlisidir' sözlerine işaret eden Yıldırım, "Son zamanlarda anamuhalefet partisi CHP'de ciddiyeti giderek artan bir üslup bozulması yaşanıyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun ne dediğini anlayan varsa beri gelsin. Anamuhalefet partisi sözcülerini de ayarı kaçmış bir dil kullanmaya atan sebebi de merak ediyoruz. Bir parti sözcüsü, geçen gün Cumhurbaşkanımız hakkında münasebetsiz laflar etti. Onu dinleyince adam parti sözcüsü mü parti sövücüsü mü doğrusu anlayamadım. Burada terbiyem müsaade etmiyor, öyle bir cevap verirdim ki altından kalkamayız. Diktatör arıyorlarsa geçmişlerine, geleneklerine baksınlar. 15 yıl alnının akıyla hizmetleriyle, vatandaşın duası ve desteğiyle kesintisiz iktidara gelen parti AK Parti'dir. Lideri de Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu hezeyanlarınız bu gerçeği değiştirmez. Sayın Kılıçdaroğlu sadece Cumhurbaşkanımıza, partimize değil aynı zamanda millete de hakaret etmekten geri durmuyor. Sandığa gidip serbest iradesiyle oy veren vatandaşlara yükleniyor, niye AK Parti'ye oy veriyorsun diye onlardan hesap sormaya çalışıyor. Bu üslup ne siyasete ne de siyasetçiye yakışır. Sen ikide bir Cumhurbaşkanımıza yönelik yakışıksız laflar edeceksin, saygısızlık yapacaksın, meşru siyaset dilinin dışına düşeceksin, meramını siyasi nezaket içinde ifade etmeyeceksin, sonra da saygı bekleyeceksin" dedi.

"Çalış çabala bir gün sen de belki iktidar olursun"

Başbakan Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti: "Evet oyu verenlerin çoğu pişman diyor. İnsanların aklından geçenleri okuma kabiliyeti mi kazandın? Çalış çabala bir gün sen de belki iktidar olursun. Size oy veren ile birlikte başka partilere oy verenlere saygı duymayı öğreneceksiniz. Bir de diyor ki 'demokrasinin namusunu kurtaralım', sen merak etme Kemal Bey AK Parti liderimizle birlikte 15 yıldır demokrasinin namusunu vesayetçilere, darbecilere karşı korudu, korumaya devam ediyor. Eğer bir şeyi kurtarmak istiyorsan, 15 yıldır yerinde sayan, bir adım ileriye gidemeyen, millete umut vermeyen partini kurtar. Bu ülkenin siyasetinde bu ayıplı dilin yeri yok. Herkes ne konuştuğunu bilecek, millete yakışan üslupla konuşacak. Bunlarla bundan fazla zaman harcamak israfa girer, işimiz gücümüz var."
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin gayri meşru referandumu sonrası yaşananlara da işaret eden Yıldırım, "Bunlar artık orada yöneticilik yapamaz dedik, ne oldu, bırakmak zorunda kaldılar. Sınır kapısı da bugün itibarıyla Habur, merkezi hükümete teslim edildi. Habur geçişindeki bütün kontroller Irak hükümeti tarafından yapılacak. Türkiye, Irak hükümeti yetkilileri tarafından yapılacak" dedi.

FETÖ ile mücadelede kararlılık vurgusunu yineleyen Yıldırım, "Merak etmeyin hukuk devleti içerisinde cezalarını alacaklar. Hiçbir şehidimizin kanı yerde kalmayacak. Hiçbir gazimizin ahı yerde kalmayacak. İhanet içinde olanların suçları karşılıksız kalmayacak" diye konuştu.
'Ordu sizinle gurur duyuyor' sloganları atan partililere seslenen Yıldırım, "Kahvaltı etmediniz herhalde" dedi. Bunun üzerine partililer aynı sloganı daha yüksek sesle attı. Başbakan da, 'sözümü geri aldım' diyerek partililere cevap verdi. Sloganların uzun süre atılması üzerine ise Yıldırım, "Arkadaşlar ciddi meseleler konuşuyoruz" ifadesini kullandı. Bu ifade salonda gülüşmelere neden oldu.

EKONOMİ
Sosyla Güvenlik Başuzmanı açıkladı! "1 milyondan fazla EYT'li daha emekli olabilir"
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, EYT düzenlemesinden en çok SSK'lı çalışanların yararlandığ...
BURSA
Bursa'da kopan elektrik kablosu mahalleliyi ayağa kaldırdı
Bursa'da kopan elektrik kablosu mahalleliyi ayağa kaldırdı. O anlar kameraya yansıdı.
EKONOMİ
Aylık ortalama iş gücü maliyeti 11 bin 602 TL oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılına ait İşgücü Maliyeti İstatistiklerini açıkladı. 2022 ...
EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatları
Dolar 32,3110 liradan, euro ise 34,9690 liradan güne başladı.
SİYASET
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden "Bakan Şimşek" açıklaması
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Bakan Şimşek, '1,...
SPOR
Kupa Voley'de şampiyon Halkbank
Bursa'da düzenlenen 2024 Erkekler AXA Sigorta Kupa Voley'de Halkbank şampiyon oldu.