Bakan uyardı! Ciddi deprem tehlikesi var

Türkiye'nin yüzde 71'inin deprem kuşağında oluğunu açıklayan Bakan Özhaseki, ''2030 yılına kadar ciddi bir deprem var. Bu yarın sabah da olabilir, Allah korusun, Ama 12-15 yıl sonra da olabilir. Şimdi bu gerçeklik ışığında bizim bunu beklememiz söz konusu olamaz. 'Allah vermesin' demek, 'Kader' demek asla bizim tavrımız olamaz" dedi.

GÜNDEM, 28 Temmuz 2017 Cuma, 09:39
Bakan uyardı! Ciddi deprem tehlikesi var

Muğla'da nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve Ortaca'nın İztuzu sahilinden yumurtadan çıktıktan sonra denize ulaşan Caretta Caretta Deniz Kaplumbağa yavruların denize ulaşması etkinliğine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

"2030 yılına kadar ciddi bir deprem bekliyoruz"

Türkiye'nin yüzde 71'inin deprem kuşağında oluğunu açıklayan Bakan Özhaseki, bu riski en yakından hissedecek ilin İstanbul olduğunu belirterek, "1939'larda Erzincan'dan başlayarak, 2 yıl, 3 yıl, 4 yıl ve 5 yıl aralarla Nikser üzerinden Abant'a kadar gelen ve Marmara'ya kadar gelen bir deprem kuşağı var. Birikmiş bir gaz var ve bir şekilde bu patlayacak ve dışarıya çıkacak. Bu belli aralıklarla birikiyor ve patlıyor. Bunun aralıkları şehirlere göre, mevkisine göre 30 yılda bir oluyor. Bazen 50 yılda bir oluyor. İstanbul'da 250 yılda bir olan var, 500 yılda bir olan var. Tüm bunların ortalamasına bakıldığı zaman hocalarımızın ortalamasını söylüyorum. 2030 yılına kadar ciddi bir deprem var. Bu yarın sabah ta olabilir, Allah korusun, Ama 12-15 yıl sonra da olabilir. Şimdi bu gerçeklik ışığında bizim bunu beklememiz söz konusu olamaz. 'Allah vermesin' demek, 'Kader' demek asla bizim tavrımız olamaz" dedi.

"99 öncesi yapılan binalar risk altında"

İstanbul'da biliyoruz ki; özellikle son yıllarda yoğun bir yapılaşma var. Belki de 1950'li, 60'lı, 70'li, 80'li yıllarda yapılanları kastederek söylüyorum, binaların hepsi risk altında.99 öncesinde yapılan binaların tamamı risk altında. 99'dan sonra yapılanlar yeni deprem yönetmeliğine göre yapıldığı için biraz daha sağlam gözüküyor. Ama 99 öncesi yapılanların hepsi eski yönetmeliğe göre yapıldığı için ve deprem güncellemesi olmadan yapıldığı için müthiş bir risk taşıdığın da biliyoruz. Eğer 3,5-4 milyona yakın İstanbul'da bir yapı stoğu varsa, bunun neredeyse yüzde 25'i, 30'özellikle sahillerde Avcılar tarafından başlayan kesim büyük bir risk taşıyor. Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı arkadaşları bunları tek anlattığım gibi Kentsel Dönüşümden nasıl istifade edeceklerini de anlattım. Dedim ki 'Deprem geldiği zaman A partili, B partili demez, kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk demez en sevdiklerimizi götürür" dedi.

SPOR
Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından yaşananlar Avrupa basınında
Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında oynanan Trabzonspor - Fenerbahçe maçının ardından yaşanan sa...
DÜNYA
Gazze'de can kaybı 31 bin 645'e yükseldi
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin say...
BURSA
Bursa'da muhtarlık binasına saldırı
Bursa'nın İnegöl ilçesi Süleymaniye Mahallesi muhtarlık binasına, kimliği belirsiz kişi ya da kiş...
BURSA
Bursa'ya Osmangazi'den yeni nefes alanı
Osmangazi Belediyesi, depreme karşı dayanıklı konutları, geniş cadde ve kaldırımları, zemin+5 kat...
BURSA
Dündar: "Osmangazi'de 11 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışması yapacağız"
Osmangazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Mustafa Dündar yeni seçim ofisini kentsel dön...
BURSA
Bursa'da kaçak silah imalatçısına operasyon!
Bursa'nın İznik ilçesinde kaçak silah imalatı yaparak satan şahıs, ekiplerin baskını ile yakalana...