B12 eksikliği unutkanlık yapıyor

Erişkin Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık, B12 vitamin eksikliğinin unutkanlık, halsizlik, yorgunluk, denge kaybı hatta depresyona yol açabildiğini söyledi.

SAĞLIK, 11 Eylül 2017 Pazartesi, 11:51
B12 eksikliği unutkanlık yapıyor

12 vitaminin insan vücudu için çok önemli olduğuna dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Erişkin Hematoloji Kliniğinden Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık, "B12 vitamini beyin ve sinir sistemimiz başta olmak üzere tüm vücudumuz için hayati bir vitamindir. Geçmiş yıllarda ağır B12 vitamin eksikliğine bağlı ölümler gerçekleştiği için ölümcül anemi (Pernisiyöz) olarak da isimlendirilmektedir" dedi.

"Et ve süt ürünlerinde bol miktarda mevcut"
B12 vitamininin et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve balıkta bol miktarda bulunduğunu belirten Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık, "Beslenme yetersizliği olanlarda, vejeteryanlarda, midesinde ve bağırsaklarda B12 vitamini ve B12 emilim problemi olanlarda (mide ve barsak ameliyatı, kronik atrofik gastrit, helicobacter pylori bakterisine bağlı gastrit gibi), bazı ilaçları kullananlarda ve bazı bağırsak parazitlerine bağlı olarak B12 vitamini eksikliği gelişebilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Unutkanlığınızın sebebi B12 vitamini eksikliği olabilir"
B12 vitamini eksikliğinin birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık, şöyle konuştu: "B12 vitamini eksikliği; unutkanlık, halsizlik, yorgunluk, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi, dilde ağrı ve uyuşma, denge kaybı, kol ve bacaklarda güçsüzlük hatta depresyona yol açabilmektedir. Vitamin B12 eksikliği tanısı ve nedeni hekimce araştırıldıktan sonra hastalara vitamin B12 içeren hap ve iğne tedavileri verilmektedir. Vitamin B12 eksikliğine neden olan durum çoğu zaman kronik atrofik gastrit olup bu hastalar hayat boyu vitamin B12 tedavisi almalıdır. En sık yapılan hata vitamin B12 tedavisinin bir kaç aylık tedaviden sonra çoğu hasta tarafından bırakılmasıdır. Bu durumda vitamin B12 eksikliği 6-24 ay sonra tekrarlayabilmektedir. Vitamin B12 eksikliği saptanan hastalar hekimlerine danışmadan tedavilerini bırakmamalıdırlar."

BURSASPOR
Diyarbakırspor-Bursaspor maçının günü değişti
Bursaspor Kulübü, 28 Nisan Pazar günü oynanması gereken Diyarbekirspor maçının güvenlik sebebiyle...
MAGAZİN
Nuri Alço'nun kalp pili operasyonu başarıyla tamamlandı
Eskişehir'deki tedavisinin ardından Ankara'ya sevk edilen Nuri Alço'ya kalp pili takıldı. Nuri Al...
DÜNYA
Tahran'da yüzlerce kişi İsrail saldırısını protesto etti
İran'da yüzlerce kişi İsrail'in İsfahan'a yönelik saldırısını Tahran sokaklarında protesto etti.
SİYASET
Dışişleri Bakanlığı: "(İsrail-İran) Tüm tarafları daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlar...
Dışişleri Bakanlığı, İsrail-İran olaylarına ilişkin, "Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol...
GÜNDEM
Aileler okula akın etti! 48 öğrenci tavuklu pilavdan zehirlendi
Aydın'ın Efeler ilçesinde bir okulda yedikleri tavuklu pilavdan sonra rahatsızlanarak hastaneye b...
BURSA
Bursa'da define ararken mağarada ölen baba ile oğlu toprağa verildi
Bursa'nın İznik ilçesinde mağarada kaçak define kazısı yaptıkları esnada jeneratörden sızan gazda...