9000 TL'ye çalışacak eleman bulamıyorlar

Türkiye'de en fazla kestane üretiminin yapıldığı Aydın'da hasat sezonu başladı. Ağaçların yüksek olması nedeniyle işçiliğin oldukça riskli olduğu kestane bahçelerinde kestane çırpıcılarına günlük 250 - 300 TL yevmiye verilmesine rağmen üreticiler çalışacak işçi bulmamaktan dertli.

YAŞAM, 19 Ekim 2017 Perşembe, 23:59
9000 TL'ye çalışacak eleman bulamıyorlar

Geçen yıl 180-200 TL arasında değişen yevmiye fiyatlarının bu yıl 25-300 TL olduğunu belirten Eğrikavak Mahallesi Muhtarı Muhsin Kıyar, "Şu günlerde deyim yerindeyse 'Çamurdan adam' arıyoruz. Mühendis maaşı vermemize rağmen işçi yok" diye konuştu. 

Türkiye'de ülkenin en büyük sorunları arasında gösterilen işsizliğin Aydın için geçerli olmadığını ve herkesin masa başı iş aradığı için işsizlikten dert yandığını belirten Muhtar Muhsin Kıyar, Bize göre Aydın'da işsizlik sorunu yok. Yılın 12 ayı çalışmak isteyen için iş var. Ancak kimse tarım işlerinde çalışmak istemiyor. Geçtiğimiz hafta incir hasat sezonu sona erdi. Üreticiler ciddi anlamda işçi ıkıntısı yaşadı. Şimdi kestane hasat sezonu başladı. Geçen yıl 180-200 TL arasında olan kestane çırpıcı gündeliği bu yıl 250-300 TL oldu. Buna rağmen çalışacak işçi bulamıyoruz" dedi

"Ağaca tırmanma kabiliyeti olan ve denge sorunu yaşamayan herkes yapabilir"

Kestane hasadında aranan en büyük özelliğin ağaca tırmanma kabiliyeti ve denge olduğunu belirten Kıyar, "Kestane genellikle dağlık eğimi fazla olan arazilerde yetişiyor. Ağaçların boyu 10 metreden 30-40 metreye kadar ulaşabiliyor. Hasat sezonuna gelen kestaneyi ağaca tırmanabilen ve ağaçta iken denge sorunu yaşamayan herkes yapabilir. Şehirlerde bakıyoruz. Herkes işsizlikten dert yanıyor. İş teklif ettiğimiz gençler ise tarımda çalışmak istemiyor. Bugün asgari ücret 1450 lira. Bir ay kestane çırpan kişinin kazanacağı para ise yaklaşık 9 bin lira. Ancak yine de çalışacak eleman bulamıyoruz" dedi.

Şu anda, Aydın Efeler merkez, Nazilli, Köşk, Ödemiş ve Sultanhisar dağlarında kestanelerin olgunlaştığını ve iki hafta içerisinde yüzlerce ton kestanenin hasat edilmesi gerektiğini ifade eden üreticiler, zamanında hasadı yapılmayan kestanenin dibine döküldüğünü belirterek bu nedenle hasadın vakit kaybedilmeden yapılması gerektiğini söylediler.

25-50 TL arasında fiyat beklentisi var

Bu yıl kuraklık nedeniyle kestanede rekolte düşüklüğü olduğunu ve girdi fiyatlarının da yüksek olduğunu belirten Kıyar, "Çırpıcı erkeklere ve kestane taşıyanlara günlük 250 TL, toplayıcı kadınlara ise günlük 125 TL gündelik veriyoruz. Çift yevmiyesi de günlük 300 Tl idi. Bu nedenle bu yıl kestanenin kilogram fiyatında 25-50 TL arasında beklenti var" dedi. 

GÜNDEM
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
DÜNYA
Wizz Air, insan dışkısından üretilen jet yakıtı için 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı
Macar havayolu şirketi Wizz Air, insan dışkısından üretilen sürdürülebilir jet yakıtı satın almak...
EKONOMİ
Tarım ve balıkçılık sektöründe üreticiye destek başvuruları başladı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD III. Dönemi 1. Başvuru Çağrı İlanı içi...
BURSA
Bursalılar türkülerle coştu
Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Nisan ayı solo ...
EKONOMİ
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Merkez Bankası toplam rezervleri 5 Nisan ile biten haftada 3 milyar 745 milyon milyon dolar arttı.
BURSASPOR
Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder: "Hata lüksümüz yok"
Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder, 25 Nisan Perşembe günü yapılacak olan Divan Kurulu T...